måndag 24 september 2007

Stor terrorattack på Yom Kippur förhindrades

Israeliska armén lyckades förhindra en självmordsattack som antagligen skulle ha riktats mot en stor fullsatt synagoga på Yom Kippur (Yom Kippur - Försoningsdagen firades senaste lördag).
I slutet av förra veckan utförde IDF en operation i Nablus. Operationens syfte var att förhindra terrorattacker mot Israel och operationen startade efter att man fått information om att terrorattacker var under planering. Nablus är terrorhuvudstad på Västbanken. Hittills under 2007 har IDF hitttat 10 bomblaboratorier i området, 2006 var 117 av 187 potentiella självmordsbombare som arresterades i Judéen och Samarien från Nablusområdet.
Under operationen i Nablus dödades en israelisk soldat och en skadades, två palestinska terrorister dödades.
IDF hittade vapen gömda i civila bostäder, bl.a. handgranater, gevär ammunition och material för att framställa bomber.
49 efterlysta palestinier arresterades, Hamas och PFLP terrorister, bland dem fanns Nihad Rashid Hasan Shakirat, ledare för Hamas i området.
Shakirat avslöjade i förhören att han levererat ett bombbälte till Mahed Ashur som bodde i Nablus men arbetade i Tel -Aviv. IDF kunde därefter arrestera Ashur som visade soldaterna vägen till en vapengömma. Ashur erkände också att han mottagit ett självmordbälte och levererat den till Tel -Aviv för att användas i en självmordsattack mot civila i Israel.
Självmordsbältet påträffades av polisen i ett hem i södra Tel-Aviv.
När trupperna genomsökte ett hem bedyrade en gravid kvinna som satt på sin säng att det inte fanns något onormalt i hennes hem hon påstod också att hon mådde dåligt och inte kunde stiga upp. Lite senare fann man en vapengömma under hennes säng.
I en annan operation arresterades en Hamasterrorist som klätt ut sig till kvinna för att undkomma soldaterna.
Israel får ta emot mycket spott och spe för att de inte låter kvinnor, gravida och sjuka passera enklare genom säkerhetskontrollerna men som exemplet ovan visar använder terroristerna ohämmat kvinnor för att genomföra sina operationer.
Tack vare flera lyckade arresteringar och operationer kunde IDF och poliserna denna gång rädda livet på kanske hundratals synagogbesökare.
Medan Olmert och Abbas fortsätter sina samtal för att om möjligt ha något konkret att komma med till fredskonferensen i november är man i Israel medveten om att Hamas och andra terrorgrupper kommer att göra sitt yttersta för att genomföra några större terrorattacker för att därmed förstöra förhandlingsklimatet.

1 kommentar:

Anonym sa...

Tack för att du bloggar om Israel! CatarinaM från KP