onsdag 2 januari 2008

Egypten tillät 2000 pilgrimer återvända till Gaza via Hamaskontrollerad gränsövergång

Jerusalem Post rapporterar att de två terroristerna som dödade två israeler i fredags arbetar för de Palestinska Myndigheterna och en av dem är medlem av de palestinska säkerhetsstyrkorna. Av rädsla för att bli gripen av IDF gav sig de två männen redan på fredagen till de palestinska säkerhetsstyrkorna i Hebron.
Först efter att israeliska säkerhetstjänsten på andra vägar fått reda på att männen gripits meddelade de palestinska myndigheterna om gripandet, vilket väckt stark kritik i Israel.
De palestinska myndigheterna har påstått att de två israelerna förökt sälja vapen till palestinierna och attt morden inte hade något med terrorism att göra.Den israeliska sidan säger att detta strider mot vad de gripna erkänt och mot bevisen på brottsplatsen.
De palestinska myndigheterna är kända för att gripa terrorister och efter en tid låta dem "slinka ut bakvägen", Israels försvarsminister gjorde klart i en intervju idag att ifall palestinierna inte sätter mördarna i fängelse vet Israel nog hur de skall få tag på dem.

Israel var mycket irriterad över att Egypten tillät över 2.000 pilgrimer från Mecka återvända till Gaza via gränsövergången i Rafah på onsdagen. Gränsövergången i Rafah kontrolleras av Hamas och det strider mot det avtal som ingicks när Israel drog sig ur Gaza hösten 2005. Enligt avtalet skall gränsövergången skötas av de palestinska myndigheterna och EU observatörer skall finnas på plats.
Israel säger att ett tjugotal ledande Hamasmedlemmar fanns med i gruppen och de antas föra med sig tiotals miljoner dollar till Gaza, samlade i Saudi-Arabien.Dessutom misstänker man att flera av "pilgrimmerna" varit i Iran på militära tränigsläger.
Egypten hade först krävt att pilgrimmerna skulle resa via gränskontrollen Kerem Shalom, som kontrolleras av Israel, men Hamasmedlemmarna i gruppen vägrade eftersom de fruktade att fastna i den israeliska gränskontrollen. Istället ställdes det till med lite upplopp och Egypten gav med sig.
Israels utrikesminister klagade senaste vecka över att Egypten gör ett så dåligt jobb med att bevaka gränsen.Detta fick i sin tur den egyptiske utrikesministen att ilksna till och hota med diplomatiska repressalier.

Israels försvarsminister Barak säger att Israel försöker undvika ett stort militärt ingripande i Gaza men att det kanske inte finns någon annan lösning för att stoppa beskjutningen med Kassamraketer.
Barak uppgav att i IDF:s operationer har 200 palestinska mililsmän dödats under år 2007.
Två Kassam raketer avfyrades i dag från Gaza,en av dem landade i ett bostadsområde i Sderot.

Premiärminister Olmert tror inte på vad Abbas säger (och de palestinska myndigheterna säger) utan tror sig veta att han egentligen menar något annat än han säger!

Israels PM Olmert säger: that he was convinced, too, that Palestinian Authority President Mahmoud Abbas "has made the choice in his heart" between clinging to the "myth of the 'right of return'" and the opportunity to establish a Palestinian state where all Palestinians, refugees included, would live.
"My impression is that he wants peace with Israel, and accepts Israel as Israel defines itself," Olmert said. "If you ask him to say that he sees Israel as a Jewish state, he will not say that. But if you ask me whether in his soul he accepts Israel, as Israel defines itself, I think he does. That is not insignificant. It is perhaps not enough, but it is not insignificant."

Inga kommentarer: