tisdag 8 januari 2008

Judarna - hemma 3/3

Dagens Israel och Judéen och Samarien (västbanken) är området där Israels historia i Bibeln utspelar sig.Vad säger Bibeln om judarnas rätt att bosätta sig i dethär området?
De religiösa judar ( alla som bor där är inte religiösa) som bosätter sig i Judéen eller Samarien vet mycket väl att området har blivit gett till dem av Gud själv. De betraktas ofta som fanatiska, men som kristna borde vi på denhär punkten ge dem vårt stöd. Bibeln är mycket klar i dethär fallet. Landet är Guds och han har gett det till judarna.
Tänk om de kristna kyrkornas ledare kunde enas i ett uttalande, grundat på Bibelns ord, och klart säga ut:Landet har getts till judarna, så säger Bibeln. Det skulle säkert påverka många politiker och klargöra situationen för alla parter.
Men detta kommer aldrig att hända.
Många kristna tror inte att Guds löften till Israel (och till Abraham, Isak och Jakob) gäller längre. Inte ens fastän de med egna ögon kan se att judarna återvänder till Israels land, precis som det står skrivet i Bibeln. För hundra år sedan skulle det ha ansetts som en omöjlighet, idag har det hänt.Ett under.
Andra kanske ser och tror, men vågar inte uttala sig eftersom de inte ser någon lösning på de problem som uppstår när judarna återvänder.
Det finns en del kristna som tror på Guds löften och även uttalar sig, men eftersom det inte är kyrkans gemensamma röst har det definitivt inte samma genomslagskraft på t.ex. beslutsfattare. Ibland placeras de som uttalar sig dessutom av omvärlden i samma kategori som de religiösa bosättarna, "religiösa fanatiker".
Det sägs också att man inte skall blanda ihop religion och politik. Men vad göra när Gud väljer att blanda sig i politik, det finnns många exempel på det i Bibeln.

Inga kommentarer: