tisdag 19 februari 2008

Spänt mellan Hizzbollah och Israel

Efter att en av världens mest eftersökta terrorister, Imad Mughniyah, dödades i en bombexplosion senaste vecka i Damaskus, har Iran och Hizzbollah hotat Israel med hämndattacker. Mughniyah var andre man i Hizzbollah efter ledaren Hassan Nasrallah.
Israel har inte har tagit på sig ansvaret för explosionen och inga bevis har heller presenterats som skulle utpeka Israel som skyldig till attacken.
I tidningarna i Mellanöstern kan man läsa olika teorier om vem som låg bakom attentatet, men det är Israel och judarna som hotas med hämnd.
Chefen för det iranska revolutionsgardet som beklagade dödandet av Mughniyah sade i måndags att Israel är en cancersvulst som snart kommer att förintas av Hizzbollah.
Irans utrikesminister sade i sin tur att: "Efter 60 år så har Israel fortfarande inte legitimitet och ingen roll i Mellanöstern."
Hizzbollahledaren Nasrallah sade vid begravningen att Israel kommer att upphöra att existera. Han har också sagt att det andra Libanonkriget inte ännu är över och att man är i öppet krig med Israel. Hizzbollah har hotat med att angripa judiska mål också utanför Israel. ( Det var Imad Mughniyah/Hizzbollah/Iran som ansågs ligga bakom sprängningen av israeliska ambassaden och ett kulturcentrum i Argentina där ca 100 människor dödades)
Israel har svarat med att höja beredskapen både vid gränsen mot Libanon och utomlands.
I Libanon har man reagerat skarpt mot Nasrallahs tal om krig. PM Fuad Siniora har sagt att Libanon inte är intresserad av krig.
Drusledaren Walid Jumblat har sagt att Hizzbollah går Syriens ärenden och startar krig när det passar dem.

Haaretz:
"After Nasrallah declared at Mughniyah's funeral in Beirut last week that "Israel will cease to exist," Ibrahim al-Amin, the editor of the pro-Hezbollah daily Al Ahbar, wrote yesterday in an editorial that, "The confrontation that began under the title 'destruction of Israel' requires different tools from those [used] in the liberation of territory." Amin wrote that conventions to date are no longer relevant and that the blow to be delivered by Hezbollah will surprise Israel. "They will have to await a response where they are expecting it and where they are not," he wrote. "

Inga kommentarer: