onsdag 31 december 2008

HBL ledare

Yrsa Grüne skrev en ledare i HBL igår med rubriken "Israels argument håller inte"
Den kanske märkligaste delen av texten är när hon försöker svartmåla de israeliska politikerna genom att hänvisa till dödsskjutningen av en finländsk FN-observatör i kriget mot Hizzbollah. Citat:" Den främsta motiveringen till kriget är att Israel går till val den 10 februari. Regeringspartiet Kadima med Tzipi Livni i spetsen vill visa sig lika kapabelt att hantera militärt våld som rivalen, Likuds Benjamin Netanyahu.
Tzipi Livnis förmåga att inte rygga tillbaka för militärt våld är för all del dokumenterad sedan tidigare. Livni var utrikesminister då Israel inledde sin stora militäroperation mot Hizbollah i södra Libanon 2006. I den dödades också en finländsk fredsbevarare då en FN-postering i timmar besköts av den israeliska militären."

Det är lögn att påstå att Israel i timmar besköt en FN-postering och meningen med påståendet kan knappast vara annat än att få människor att vända sig mot Israel.
Israel besköt Hizzbollahs raketavfyrningsramper som de medvetet placerade i närheten av FN- posteringarna. Beklagligtvis träffades också FN-posteringen.

HBL:För detta får Gazas cirka 1,5 miljoner invånare nu svälja en oskäligt bitter kalk. De israeliska bombanfallen i områden där civila och militära mål ligger intill varandra kan helt enkelt inte jämföras med de raketattacker som har riktats mot israeler i utsatta områden.

YG visar sympati med palestinierna men det är tvärtom än vad hon försöker ge sken av. De israeliska och palestinska anfallen kan inte jämföras därför att palestinierna anfaller civila. Israel däremot gör allt vad de kan för att undvika civila dödsoffer.

Insändare till Hbl:
Yrsa Grünes argument håller inte
Alla som följt med händelserna vid gränsen mellan Gaza och Israel har vetat att en större israelisk militäroperation förr eller senare är oundviklig.
Y.G. påstår att motiveringen till kriget är att Israel går till val. Men faktum är att Hamas sade upp vapenvilan, och redan innan vapenvilan gick ut ökade raketbeskjutningen mot israeliska städer (en krigsförbrytelse) till tiotals raketer dagligen. Inget land, jag upprepar, inget land kan acceptera att civilbefolkningen beskjuts med raketer från främmande territorium.När så sker är det myndigheternas skyldighet att agera.
Krig för med sig död och lidande men mot organisationer/regeringar som Hamas finns antagligen inte några alternativ. Israel har försökt med eftergifter. Israel drog bort sina trupper och tvångsförflyttade alla israeliska medborgare från Gaza 2005. Palestinierna fick möjlighet att visa om de ville bygga upp ett fredligt samhälle. Men istället valde de våldets väg, de fortsatta att skjuta raketer mot Israel. Hamas tog med våld över makten i Gaza sommaren 2007, därefter försämrades situationen ytterligare.
I somras ingicks vapenvila och trots att det under hela vapenvilan skjutits raketer mot Israel har Israel avstått från att svara med större militära aktioner.
Hamas använde vapenvilan till att rusta upp och tack vare det har de nu raketer som når flera israeliska storstäder.
Vapenvila är alltså ingen lösning på problemet så länge någon av parterna använder tiden till att rusta upp för nästa attack.
Y.G. skriver att kriget mot Hizzbollah 2006 stärkte gruppen. Det är sant och varför? Jo, därför att omvärlden krävde att striderna skulle upphöra innan Hizzbollah hade besegrats. Därför är Hizzbollah idag ett större hot än för två år sedan.
Trots detta upprepas nu samma mönster. En stor del av omvärlden kräver att striderna skall upphöra omedelbart. Men en ny vapenvila utan att Hamas besegrats/försvagats leder bara till en ny upprustning och värre strider efter en tid.
Israels mål med kriget är enligt PM Olmert: - ett slut på raketangreppen på Israel, - slut på terroristattacker från Gaza, - slut på vapensmugglingen från Egypten.En fredlig utveckling i området kräver att omvärlden stöder Israel för att uppnå dessa mål i kampen mot Hamas. Så länge Hamas har makten har freden inte en chans.Artikel 13 i Hamas grundstadga: "Så kallade fredliga lösningar står i strid med Hamas principer. Det finns ingen annan lösning för den Palestinska frågan än jihad."

Inga kommentarer: