fredag 19 december 2008

Vapenvilan över

Jag försökte kontrollera hur olika nyhetsmedia rapporterat om att eldupphörsavtalet mellan Hamas och Israel hävdes av Hamas igår.
HBL skriver "Vapenvilan officiellt slut i Gaza" och utgår från en TT notis. Tidningen ÖT utgår från FNB:s nyhtesnotis och har rubriken "Hamas hävde eldupphör" FNB har rubriken "Hamas bekräftade att eldupphöret hävs" och texten är följande:
"Den palestinska Hamasorganisationens väpnade flygel bekräftade i morse att eldupphöret med Israel är över. Hamas meddelade redan i går att organisationen inte tänker förlänga eldupphöret som löper ut i dag. Hamas konstaterar att eldupphöret hävs eftersom Israel inte har uppfyllt dess villkor. Eldupphöret hann vara i kraft ett halvt år. Hamas' meddelande väcker farhågor om att våldet i Gazaområdet ska intensifieras. Eldupphöret har varit fragilt från första början. De israeliska styrkorna har de senaste dagarna genomfört luftangrepp mot Gaza, därifrån palestinierna i sin tur skjutit raketer in i Israel. Hamas har kontrollerat Gazaområdet sedan i fjol somras. (FNB) "

Gemensamt för dessa rapporter är att de utan att kommentera fakta förmedlar Hamas ord att avtalet bryts på grund av att Israel inte följt det.
I ÖT och FNB notiserna får man åtminstone veta att det är Hamas som säger upp avtalet medan HBL:s version är otydligare på den punkten.
FNB nämner först att Israel utfört luftangrepp mot Gaza och därefter att palestinierna skjutit raketer mot Israel.
För den som inte följt med händelserna blir händelseförloppet mycket oklart. (palestinierna skjuter tiotals raketer dagligen mot civila mål i Israel och Israel svarar med att skjuta mot avskjutningsramperna eller andra terrorfästen)

Yle har en liknande rubrik som HBL: "Vapenvilan mellan Hamas och Israel över" Yle citerar också utan kommentarer Hamas när de ger Israel skulden. Men texten i övrigt innehåller mer information än vad de andra lyckades få med.Bl.a får man veta att det är Hamas som säger upp avtalet, Israel skulle vara beredd att fortsätta vapenvilan.
Slutraderna stämmer betydligt bättre överens med verkligheten än vad FNB:s notis gör. YLE nämner först raketattackerna mot Israel och uppger även att två personer skadades sedan berättar man om Israels svar på attackerna.
Som jämförelse YLE:s text nedan:
"Det sex månader långa eldupphöret mellan Hamas och Israel är över. Hamas meddelade att de inte går med på att förlänga vapenvilan eftersom Israel brutit mot avtalet.Den palestinska rörelsen uppgav tidigare i veckan att man inte går med på att förlänga eldupphöret ifall Israel inte upphör med blockaden av Gaza.Parterna hade möjlighet att med hjälp av Egypten förlänga det eldupphör som man ingick för sex månader sedan.Enligt den israeliska försvarsministern Ehud Barak ställer man sig ändå fortfarande positiv till fortsatt eldupphör. Parterna hade möjlighet att med hjälp av Egypten förlänga det eldupphör som man ingick för sex månader sedan.Eldupphöret har minskat, men inte fått ett slut på våldsamheterna mellan Hamas och Israel.Senast i går skadades två personer när palestinska militanter sköt raketer mot Israel, som i sin tur svarade på attackerna. Rakeattackerna har fortsatt i dag.

Den som vill jämföra med hur BBC rapporterat kan läsa följande artiklar:
Hamas declares Israel truce over
Voices: Gaza ceasefire ends

Haaretz :Ben-Eliezer: IDF will use all its power to end Gaza Qassam fire

Inga kommentarer: