fredag 9 januari 2009

Ärkebiskop John Vikström intervjuad i HBL

Kommentarer till intervjun med ärkebiskop emeritus John Vikström i Hufvudstadsbladet 8.1.2009.

Vikström: Israel och Hamas tycks göra precis som de vill. Motivet för israeliska politiker är att visa sig tuffa inför det förestående valet och för israeliska armén att ta revansch för nederlaget mot Hizbollah i Libanon. Och för Hamas gäller det att få palestiniernas förtroende på Fatahs bekostnad.

Min kommentar:
Hur mycket det kommande valet påverkar de israeliska politikerna när det gäller Gazakriget vet varken Vikström eller jag. Men grundmotivet är nog ett annat än vad han säger. Under den 6 månader långa, så kallade vapenvilan, smugglade Hamas in raketer med längre räckvidd till Gaza. Under "vapenvilans" sista månad började raketerna allt oftare nå de större israeliska städerna. Hamas vägrade förlänga vapenvilan och raketbeskjutningen ökade ytterligare, städer som Ashkelon, Ashdod och Bersheva har träffats.
Detta var oacceptabelt för Israel och jag vågar påstå att inget annat land skulle ha väntat lika länge som Israel innan man bestämde sig för slå till på allvar mot Hamas.
Motivet är alltså att få ett slut på raketbeskjutningen från Gaza mot israeliska civila, kvinnor, barn, skolor, butiker osv. Det är mycket märkligt att Vikström istället för att visa på detta faktum väljer att förolämpa israeliska politiker genom att påstå att de startat offensiven mot Hamas för att visa sig tuffa.
Den israeliska armén led inget nederlag mot Hizzbollah, här faller Vikström offer för Hizzbollah propaganda. Kriget avslutades efter påtryckningar från det internationella samfundet utan att Hizzbollah hade besegrats, därför är de i dag starkare både politiskt och militärt.
FN-resolution 1701, som avslutade kriget mot Hizzbollah, uppfyller långt de mål Israel hade för kriget. Hizzbolah måste dra sig bort från södra Libanon, libanesiska och FN-trupper skall istället överta kontrollen av området.Vapenleveranser till Hizzbollah och andra grupper skall förhindras och FN-trupperna skall förhindra alla fientligheter från området. Det är sedan en annan sak att resolutionen inte har följts i praktiken, vapnen har fortsatt att strömma in till Hizzbollah.
De israeliska ledarna, både politiker och militär har kritiserats hårt för att de skötte kriget mycket dåligt, var dåligt förberedda och hade en oklar målsättning.Trots detta förlorade Israel inte kriget, ifall det inte är mediakriget man talar om.



Ökar Hamas popularitet trots att man framkallat den israeliska aktionen?
Vikström:- Allt tyder på det. Men man ska minnas att det också inom Hamas finns en mera moderat fraktion. Det vi ser är att de mest extrema och mest fundamentalistiska elementen på bägge sidor vinner i stöd, trots att de satt i gång hela våldsspiralen.


Min kommentar:
"de mest extrema och mest fundamentalistiska elementen på bägge sidor vinner i stöd, trots att de satt i gång hela våldsspiralen." säger Vikström.
Att Hamas är extrem och satte igång det hela genom att vägra förlänga vapenvilan och skjuta raketer mot Israel förstår jag. Men Vikström talar om bägge sidor. Den israeliska regeringen som beslöt att det nu var dagas att slå till mot Hamas, är en center- vänster regering. Försvarsminister Barak är från Arbetarpartiet. Det var samma beslutsfattare som stödde Sharons beslut att evakuera Gaza och överlämna området till palestinierna. President Peres som försvarat kriget som oundvikligt, hör också han till de extrema och fundamentalistiska elementen? Om dessa skall betraktas som extrema och fundamentalistiska element vem är då moderat?



Saknas viljan till fred?
Vikström : - Martti Ahtisaari säger att om viljan finns så blir det fred. Allt tyder därför på att viljan saknas. Men man ska inte glömma att det finns en fredsopposition i Israel som demonstrerar mot kriget.
- Det djävulska är bara att varje gång man tar till våld så drar man mattan undan mera moderata element. Om moderater på bägge sidor fick besluta skulle regionen se helt annorlunda ut. Men nu är det ytterlighetselementen som sätter agendan, får publicitet och lockar ungdomen på sin sida.


Min kommentar:
Israel vill ha fred, men kanske just därför har stödet för kriget mot Hamas varit överväldigande. Det var inte fred innan Israels offensiv startade, människor i Israel (bl.a. i Sderot) måste ständigt leva beredda på att inom 15 sekunder ta sig till ett bombskydd.
Moderata på bägge sidor? Den nuvarande israeliska regeringen måste väl betraktas som moderat?
Hamas däremot är en terroristorganisation med klart uttalat mål att utplåna Israel, som dessutom i sin programförklaring uppmanar till att döda judar. Mot en sådan organisation hjälper det tyvärr inte att vara moderat, vilket Israel har bevisat sedan de överlämnade Gaza till palestinierna och i flera år avhållit sig från att gå till attack i hopp om att raketattackerna skulle upphöra. Det räcker med att viljan till fred saknas på den ena sidan för att det inte skall bli fred.



Kan man ställa högre krav på Israel som gör anspråk på att vara en demokrati, men ändå driver en öga för öga-tand för tand-politik?


Vikström :- Israel gör det verkligen svårt för sina vänner. Och jag är Israels vän. Men ingen vänskap kan motivera att man godtar vad som helst. Israel utnyttjar allt det stöd landet har som enda demokrati i regionen, framfört allt i USA. Samtidigt förstör man möjligheterna till fred för långa tider framåt.



Min kommentar:
Det är märkligt att de palestinska raketanfallen mot Israel inte förstör möjligheterna till fred. Men när Israel slutar vara offer och slår tillbaka för att skydda sin egen befolkning, då förstör Israel möjligheterna för fred.
Är detta något som är nedärvt hos oss kristna sedan kyrkofader Augustinus tid: judarna skall kuvas och leva i missär, då framstår kyrkans skönhet tydligare.
Är det så att vi är beredda att acceptera Israel, och varför inte judar i allmänhet, så länge de håller sig lugna och låter sig offras. Men börjar de försvara sig med vapen i hand, som andra nationer har en självklar rätt att göra, kan vi inte acceptera det.

Israel riktar sina attacker mot legitima militära mål, de gör vad de kan för att undvika civila offer, de tillåter livsmedel och mediciner att transporteras till krigsområdet och de tar emot skadade för att vårda dem på israeliska sjukhus. Krig är alltid svårt, död och lidande, men det Israel gör borde inte göra det svårt för Israels vänner. Judarna är vanliga människor så naturligtvis sker det misstag och felbedömningar, som i krig får ödesdigra följder. (Om det intresserar kan man som jämförelse kontrollera hur många civila dött i Afghanistan där Finland är inblandad genom FN och Nato )


Däremot borde Hamas handlande väcka protester hos alla. Hamas attackerar civila, de utför attackerna från civilt område, de beslagtar hjälpsändningar för eget behov, de förhindrar människor att ta sig till läkarvård, de avrättar misstänkta angivare och skadskjuter i preventivt syfte palestinier från det rivaliserande Fatah partiet.

Staffan Bruuns fråga är för övrigt fel ställd. Israel för inte en öga för öga politik, han glömde bort att Israel för några år sedan gav Gaza till palestinierna, med förhoppning om att få leva i fred med sina grannar. Trots att civila i Israel utsätts för raketbeskjutning svarar Israel med att angripa militära mål. Det är vad varje nation har rätt och skyldighet att göra, inte någon öga för öga politik.

...och föder nya terrorister?
Vikström :- Precis som Bush. Ingen har gjort så mycket för rekryteringen av nya al-Qaida terrorister som Bush och Cheney. Det som nu händer i Gaza ger samma resultat.


Min kommentar:
Kanske har Vikström missat informationen om hur Hamas (också Fatah) hjärntvättar barnen så att de lär sig hata judar och lär sig att det är deras plikt att att befria "Palestina" genom Jihad. Detta fanns inskrivet i Hamas program långt innan Bush blev president och Gaza operationen inleddes.
Självmordsbombare görs till nationella hjältar av de palestinska myndigheterna, detta om något gör att tillgången på nya terrorister inte tar slut inom den närmaste generationen.
Om kriget i Gaza ökar på våldet borde det israeliska tillbakadragandet därifrån ha minskat på våldet. Det gick tvärtom, raketbeskjutningen ökade.

Hur mycket spelar religionen in. Området är ju mycket speciellt för muslimer, kristna och judar?


Vikström:- Det som hände här för tvåtusen år sedan är mycket centralt för hela mänskligheten. Och fortfarande är väldigt mycket i vår värld beroende av vad som sker där Jesus en gång levde och vandrade.
- Bland kristna finns olika attityder. De som blundar och bara ser med ena ögat, men också de som är mycket kritiska.


Min kommentar:
Hur mycket spelar religionen in?
Som ärkebiskop emeritus skulle Vikström gärna ha fått tala klarspråk. Religionen/Gud är i centrum.Israels land är Guds land. Bibelns Gud, Abrahams, Isaks och Jakobs Gud, Jesu Fader har lovat Israels land till judarna. Guds helighet kräver att han uppfyller sina löften till sitt folk och han kommer att göra det helt oberoende av vad vi tycker om det.


Men det andliga motståndet är stort och kommer bl.a. från islam.

Islams gud, koranens gud har helt andra planer, jag citerar från boken "Islam Israel och församlingen" av Marcel Rebiai :
"Islams anspråk på Israel och Jerusalem...här handlar det när allt kommer omkring inte om palestiniernas öden och behov, utan om det islamska anspråket på hela Israel. Det gäller för att vara helig islamsk mark- framför allt Jerusalem och Tempelberget. För den islamska självuppfattningen är det outhärdligt att det judiska folket härskar över islamiskt land och att Tempelberget står under dess överhöghet. Enligt Koranen är nämligen judafolket förkastat av Gud överlämnat åt muslimerna till att dömas och förintas. Inte minst judarnas historia under de senaste 2000 åren stärker muslimerna i deras uppfattning att judarna är parias, som av alla folk har blivit förföljda, förintade och slutligen utspydda ur deras mitt på islamisk mark. Det sistnämnda är ett faktum som muslimerna aldrig kommer att förlåta västvärlden.Staten Israels existens och det judiska folkets närvaro är för islam och därmed för muslimerna ett hot och ett ifrågasättande av islams syn på sig själv som den härskande religionen, den religion som äger den sista och slutliga sanningen.Det är den gamla kampen om utkorelsen som utspelar sig här. Har det islamska samfundet ersatt det judiska folket som Guds folk, som Guds verktyg för att föra ut hans rike till folken eller inte? Vem är det som har herraväldet - islam eller den bibliska, judiskt- kristna gudsuppenbarelsen. Enligt islamskt synsätt tillhör auktoriteten den som regerar på Tempelberget."


Ändå vet väl alla ungefär hur den fred som någon gång sluts borde se ut?
Vikström:- Jo, att det måste vara frågan om två stater, det inser alla vettiga. Men som min vän biskop Younan säger i ett uttalande så är förutsättningen för fred att lösningarna upplevs som rättvisa.
- En följd av våldet är att kristna kyrkor framför allt i Iran och Irak förföljs. Bush har med stöd av den amerikanska, religiösa högern gjort livet mycket svårt för kristna i Mellanöstern.


Min kommentar:
Mänskligt sett skulle två stater kunna vara lösningen men varken PLO eller Hamas erkänner Israels rätt att existera, det ser man om man läser deras egna ord i deras grundstadga.
En betydligt större och viktigare fråga är:Godkänner Gud att hans land delas?Hittills under historien har det inte existerat någon annan självständig stat på området, inte ens fastän judarna levde i förskingringen. Nu när Gud fört tillbaka miljoner av dem skulle det vara mycket märkligt om det uppstod en annan självständig stat än den judiska på området. Bibeln varnar för att Gud kommer att straffa hednafolken som delat hans land och detta tyder på att nationerna i världen ändå kommer att gå mot Guds uttalade vilja, dela landet, och dra dom över sig.
De israeliska ledarna liksom de flesta av världens ledare efterstävar en delning. Det har man gjort i över 60 år nu men hittills har araberna vägrat godkänna delningen.


Att påstå att Bush och den religiösa högern gjort livet svårt för de kristna i Mellanösten är nog att frånta invånarna i området det ansvar de har. Oberoende av vad Bush gör har muslimerna i området möjlighet att välja hur de behandlar sina egna landsmän som har en annan tro.

Ser du någon lösning?
Vikström :- Till alla höga förväntningar på Barack Obama hör att han ska utnyttja det USA har kvar av makt för att kräva politiska lösningar i hela området i stället för lösningar med våld. Frivilligt sätter sig parterna inte vid förhandlingsbordet.
- Jag sätter min tillit till det internationella samfundets påtryckningar, förutom till vår Herre. Kina och Ryssland bör också vara med. Men det centrala är att Obama agerar. Ingenting händer utan en kraftfull insats av honom.


Min kommentar:
Om man sätter sina förväntningar till Obama är jag rädd att man kommer att bli besviken. Men Vikström nämner också vår Herre och det är nog där och endast där som hoppet finns.Ingenting händer utan vår Herre men mycket händer utan Obama.

On någon hade vetat hur man gör för att kräva en politisk lösning av sådana som Hamas skulle det säkert ha prövats för länge sedan.


Försvårar religiösa emotioner fredssträvandena?
Vikström :- Jo, religion är känslor, precis som också politik. Det gör allt så mycket svårare.
- Men ledarna i de religiösa samfunden gör mycket bakom kulisserna som inte syns. I Jerusalem har jag sett exempel på konstruktiv kontakt mellan dem. Mycket kunde hända om de fick bestämma, men tyvärr måste också religiösa ledare ta hänsyn till massorna.
- Religion utnyttjas för politiska och ekonomiska syften, så har det alltid varit.


Min kommentar:
Ett exempel på hur Vikströms vän Munib Younan arbetar i kulisserna i Jerusalem finns i uttalandet nedan där han tar avstånd från tanken att judarna är Guds utvalda folk till vilka Gud gett landet och vidare säger att kristna med den uppfattningen understöder kolonisering och apartheid och framför falska läror. Younan tycks inte delta i de kontruktiva kontakterna Vikström nämner. (Efter uttalandet finns ett svar från några av dem som utpekas)



"THE JERUSALEM DECLARATION ON CHRISTIAN ZIONISM"Statement by the Patriarch and Local Heads of Churches In JerusalemAugust 22, 2006

"Blessed are the peacemakers for they shall be called the children of God." (Matthew 5:9)Christian Zionism is a modern theological and political movement that embraces the most extreme ideological positions of Zionism, thereby becoming detrimental to a just peace within Palestine and Israel. The Christian Zionist programme provides a worldview where the Gospel is identified with the ideology of empire, colonialism and militarism. In its extreme form, it places an emphasis on apocalyptic events leading to the end of history rather than living Christ's love and justice today.
We categorically reject Christian Zionist doctrines as false teaching that corrupts the biblical message of love, justice and reconciliation.
We further reject the contemporary alliance of Christian Zionist leaders and organizations with elements in the governments of Israel and the United States that are presently imposing their unilateral pre-emptive borders and domination over Palestine. This inevitably leads to unending cycles of violence that undermine the security of all peoples of the Middle East and the rest of the world.
We reject the teachings of Christian Zionism that facilitate and support these policies as they advance racial exclusivity and perpetual war rather than the gospel of universal love, redemption and reconciliation taught by Jesus Christ. Rather than condemn the world to the doom of Armageddon we call upon everyone to liberate themselves from the ideologies of militarism and occupation. Instead, let them pursue the healing of the nations!
We call upon Christians in Churches on every continent to pray for the Palestinian and Israeli people, both of whom are suffering as victims of occupation and militarism. These discriminative actions are turning Palestine into impoverished ghettos surrounded by exclusive Israeli settlements. The establishment of the illegal settlements and the construction of the Separation Wall on confiscated Palestinian land undermines the viability of a Palestinian state as well as peace and security in the entire region.
We call upon all Churches that remain silent, to break their silence and speak for reconciliation with justice in the Holy Land.
Therefore, we commit ourselves to the following principles as an alternative way:
We affirm that all people are created in the image of God. In turn they are called to honor the dignity of every human being and to respect their inalienable rights.
We affirm that Israelis and Palestinians are capable of living together within peace, justice and security.
We affirm that Palestinians are one people, both Muslim and Christian.
We reject all attempts to subvert and fragment their unity.
We call upon all people to reject the narrow world view of Christian Zionism and other ideologies that privilege one people at the expense of others.
We are committed to non-violent resistance as the most effective means to end the illegal occupation in order to attain a just and lasting peace.
With urgency we warn that Christian Zionism and its alliances are justifying colonization, apartheid and empire-building.
God demands that justice be done. No enduring peace, security or reconciliation is possible without the foundation of justice. The demands of justice will not disappear. The struggle for justice must be pursued diligently and persistently but non-violently.
"What does the Lord require of you, to act justly, to love mercy, and to walk humbly with your God." (Micah 6:8)
This is where we take our stand. We stand for justice. We can do no other. Justice alone guarantees a peace that will lead to reconciliation with a life of security and prosperity for all the peoples of our Land. By standing on the side of justice, we open ourselves to the work of peace - and working for peace makes us children of God.
"God was reconciling the world to himself in Christ, not counting men's sins against them. And he has committed to us the message of reconciliation." (2 Cor 5:19)


His Beattitude Patriarch Michel SabbahLatin Patriarchate, Jerusalem

Archbishop Swerios Malki MouradSyrian Orthodox Patriarchate, Jerusalem

Bishop Riah Abu El-AssalEpiscopal Church of Jerusalem and the Middle East

Bishop Munib YounanEvangelical Lutheran Church in Jordan and the Holy Land

August 22, 2006



Joint Response by Bridges for Peace, Christian Friends of Israel and The International Christian Embassy Jerusalem to:'The Jerusalem Declaration on Christian Zionism' issued by the Latin Patriarch and other heads of churches in Jerusalem
Tuesday, 29 August 2006
It is with concern that we note the negative opinions about Christian Zionism voiced by certain church clerics in Jerusalem in a recent statement entitled, "The Jerusalem Declaration on Christian Zionism" (Full text follows). Using inflammatory language they have expressed views that are far from the truth.
The truth is:
Christian Zionism is a theological position that sees a future destiny for Israel in the land of her forefathers. A Christian Zionist believes in a literal interpretation of the Bible and rejects replacement theology that definitely played a pivotal role in the persecution of Jews through the centuries, and under girded the Holocaust. Christian Zionism is not heretical; in fact, Christians from all traditional backgrounds have held such a view for two thousand years. Simply put, a Christian Zionist is one who believes that God, by a sovereign choice, gave the Land of Canaan as an everlasting possession to the Jewish people, for His kingdom purposes. (Genesis 17:7-8)
Christian Zionists believe that while God loves all people equally, He has chosen the Jewish people to bring redemption to mankind. Our Messiah and King, Jesus Christ, was born of Jewish parents, into a Jewish society, thus making the Jewish people our 'royal family', to be honored because the King was born to them. Christian Zionists reject hatred of any people group.
Christian Zionists do not base their theological position on end-time prophecy, but on the faithful covenant promises of God given to Abraham some four thousand years ago. They do not have a “thirst for Armageddon,” and do not claim to know the sequence of events that will lead to it.
Christian Zionists recognize that Israel has a right to exist in peace and security. Moreover, there are biblical considerations that regulate Israel’s national existence and these have to do with the issues of justice and righteousness and her treatment of the stranger within her midst. Christian Zionists fully recognize this and stand for these.
Christian Zionism is not a threat to anybody, but instead seeks to be a blessing. The Christian Zionist organizations in Israel have given millions of dollars of aid and care to all the population groups in the land, including Israeli and Palestinian Arabs, Druse and others.We pray for peace. But we note with sadness that the present Palestinian Government is totally dedicated to the destruction of Israel and its charter declares it. So, the problem in the region is not as simple as the Jerusalem Declaration makes out!
Sadly there have been no meetings between the Jerusalem clerics and their Christian Zionist counterparts. We invite such a dialogue and consider it a biblical prerequisite. We are distressed that a public denunciation has occurred first. We feel that we have been treated with disrespect and disdain, and attacked by the issuing of these public declarations. They present themselves as lovers of justice, mercy, truth and peace! This public attack seems lacking in these qualities.
We find the paper unbalanced and notably one-sided. It totally ignores the jihadist goals of the Hamas government and turns a blind eye to terrorism perpetrated by this regime. Everything is attributed to “occupation and militarism”, meaning Israel is the only problem. We think not! This one-sided unbalanced view of the conflict is in fact unhelpful to the peace process and contributing to its failure!
So, in closing, we Christian Zionists call upon Christians and Churches everywhere not to remain silent, but to break their silence and speak for reconciliation with justice in the Holy Land. To pray for the peace of Jerusalem, to affirm Israel’s right to live in peace and security, free from the threat of liquidation by Islamic Jihadists who definitely seek to 'colonize' the Jewish State by bringing it into the Empire of Islam. We reject all forms of discrimination.
Rebecca Brimmer - International President, Bridges For Peace Ray Sanders - Executive Director, Christian Friends of Israel Malcolm Hedding - Executive Director,International Christian Embassy Jerusalem

Inga kommentarer: