söndag 8 februari 2009

Vem skall bygga upp Gaza?

Enligt världsbanken är palestinierna det folk som tar emot mest ekonomisk hjäp per capita från utlandet.
Kanske skulle det vara klokare att låta folket själva betala för och bygga upp sitt eget samhälle. Möjligtvis skulle de då värdesätta det de byggt upp. Som det nu är förser FN dem med mat och EU och andra västländer pumpar in pengar för återuppbyggnad.
Det finns resurser i Gaza om man bara skulle välja att utnyttja dem. Det finns gas utanför kusten. Ledare som vill satsa på fredlig utveckling istället för krig kunde börja utvinna gasresurserna.De israeliska bosättningarna som fanns i Gaza fram till 2005 stod för en stor del av exporten av blommor och tomater från Israel, inget hindrar att paletsinierna bygger upp en liknande export.
Trots att det ofta påstås att Gaza hör till de mest tätbefolkade områdena i världen finns det exempel på mer tätbefolkade områden som klarar sig utmärkt.Exempelvis Monaco,Honk Kong, Singapore och Gibraltar.
Befolkningen i Gaza är jämföreslevis välutbildad och har god hälsa. Medellivslängden är 72 år, vilket är högre än i bl.a. i Ryssland, Bahamas, Indien,Ukraina och Glasgow.
Barndödligheten i Gaza är lägre än i t.ex. Angola, Iran, Indien, Egypten och Brasilien.
Läs- och skrivkunnigheten i Gaza liggerpå 92 %.
Det finns alltså mänskliga och materiella resurser, det enda som verkar fattas är viljan att använda dem.
Så länge Hamas har makten finns det emellertid inga förutsättningar för en positiv förändring.
Iran fortsätter också att stöda Hamas och medverkar därmed till den dåliga situationen. Talmannen i det iranska parlamentet sade idag i Munchen att "det är en ära för Iran att stöda Hamas".
Uppgifterna är hämtade från artikeln A free lunch for Hamas av Justus Reid Weiner, läs hela artikeln.










Man kan fråga sig om det är klokt att när palestinierna förstört vad som byggts upp genom att starta ett krig så är omvärlden genast redo att pumpa in nya pengar.

Inga kommentarer: