söndag 8 mars 2009

Tennis och hat mot Israel i Malmö

Inför Davis Cup turneringen i Malmö började kommunalpolitiker bedriva utrikespolitik. När de inte kunde hindra israelerna att spela i Malmö såg de till att matcherna spelades inför tomma läktare. Till vilken nytta kan man fråga sig?
Nyhetsmedia i Finland har rapporterat att matcherna spelades utan publik av säkerhetsskäl men bl .a. Rickard Wendell säger på sin blogg såhär:
"Malmös kommunstyrelseordförande Ilmar Reepalu (S) försöker i dag försvara det rödgröna styrets hantering av Davis Cup-matchen i staden den 6-8 mars. Han hävdar att beslutet att spela matchen inför tomma läktare togs av strikta säkerhetsskäl. Jag tillåter mig att tvivla. Jag kan inte se att det inte skulle finnas möjligheter att bl a via riktad biljettförsäljning och rigorös insläppskontroll hantera åtminstone någon publik. Jag noterar också att det sliras på fakta i Reepalus artikel. Räddningstjänsten har enligt uppgifter jag inhämtat inte deltagit i några möten av det slaget som omnämns i artikeln."
Rickard Wendell är ledamot i kommunalfullmäktige i Malmö och flitigt kommenterat händelserna kring tennismatcherna på sin blogg.

Händelsen har väckt mycket uppmärksamhet i Sverige, några exempel:
Såhär skriver Sydsvenskans ledare:
"Så att det nu i helgen blir protester mot Israels Davis Cup-lag, från dem som fördömer Gaza­offensiven, är inte mycket att orda om. Åsiktsfrihet och demonstrationsfrihet gäller.
Men resten:
* Att de grupper som vill stoppa matchen inte tar avstånd från våldsverkare.
* Att fritidsnämnden beslutar om spel utan publik av ”säkerhetsskäl” och lägger sig platt inför ett – outtalat – hot. Oacceptabelt i en demokrati, oavsett om hotet kommer från terrorister eller illbattingar med gatsten.
* Att beslutet har en klar politisk slagsida – och föder misstanken om att fritidsnämnden i Malmö styr svensk utrikespolitik. "

Dagens Nyheter citerar bl.a. ledamoten i fritidsnämnden Carlos Gonzalez Ramos, som ansåg att matchen borde ha stoppats helt som en politisk protest mot Israel men att när det inte var möjligt var tomma läktare bästa lösningen.

De vill göra allt för att stoppa matchen
"Enda sättet att få makten att lyssna är att slå kniven i det kapitalistiska systemets hjärta, säger Andreas.Vi är inga våldspsykopater, men det är det enda språk makten förstår."

På lördagen ordnades det en demonstration "Stoppa matchen" som samlade betydligt färre deltagare än man väntat sig. Demonstrationen blev våldsam, en uppvisning i hat och vanvett.
När man ser på filmupptagningarna från händelserna kommer man inte från tanken att de våldamma demonstranterna uppmuntras till sina galenskaper av det stora antalet kameror och fotografer som fanns på plats.
Några kommentarer till händelserna i Malmö: Sverige förlorade i Malmö
Kravaller i Malmö-Polis drog vapen (video Sydsvenskan)
Rapport video

Ted Ekeroth var med och filmade demonstrationen hans film och kommentarer kan ses här.


Ja, och vem vann tennisturneringen? Israel vann 3-2 och för första gången sedan 1987 är Israel nu i kvartsfinal.
Israel beats Sweden 3-2 in Davis Cup

Judiska reaktioner på bråket i Malmö kan läsas här:
Sweden's anti-Israel apartheid policy is about more than sport

Inga kommentarer: