torsdag 27 augusti 2009

Aftonbladet

Sällan har en tidningsartikel väckt sådan uppmärksamhet som Aftonbladets dåligt underbyggda "kulturartikel" om organhandel.
Både HBL och ÖT har på ledarplats kommenterat artikeln. Av någon orsak riktas kritiken inte så mycket mot den dåliga artikeln, som enligt EU:s definition kan klassas som antisemitisk. (artikeln är en ny version av en gammal antisemitisk blodslögn som påstår att judarna dödar kristna barn för att få blod till påskbrödet)
Istället kritiseras Israel redan i rubrikvalet.
Österbottens Tidning: Israel skäller under fel träd
och
Hufvudstadsbladet: Israel vinner ingenting på krisen

Båda ledarna påstår felaktigt att Israel kräver att Sveriges regering skall be om ursäkt och ge avkall på pressfriheten.

Mina svar till ÖT och HBL finns nedan.
Mer information om Aftonbladetaffären:

Fred i Mellanöstern: DN:s chefredaktör: Regeringen får visst kritisera artiklar

Ilya Meyer

Svensk Israel Information

Insändare till ÖT:
Israel reagerar mot antisemitism inte pressfriheten
(Kommentar till Othmans ledare 2508)När Aftonbladet publicerar ett "kulturreportage" om israeliska armén som dödar palestinier för att stjäla deras organ är det en modern version av den gamla antisemitiska blodslögnen som säger att judarna dödar de kristnas barn för att få blod att blanda i mazabrödet. Lögnen har medverkat till mycket lidande för judarna under århundraden, därför den starka reaktionen från den israeliska regeringen.
När svenska UD tog bort den israeliska ambassadörens avståndstagande med motivieringen att de inte stod bakom den, signalerade det till israelerna att svenska regeringen inte tar avstånd från antisemitism.
Detta i sin tur ledde till att Israel krävde att svenska regeringen skulle ta avstånd från påståendena i artikeln.
Israel kräver inte att Sverige skall be om ursäkt, inte inskränkningar i tryckfriheten, inte heller att regeringen skall tysta ner Aftonbladet.
Det de kräver är ett tydligt avståndstagande från antisemitism.
Svenska regeringen har svarat med tystnad och "fråntagit" sin ambassadör i Israel rätten till uttrycksfrihet. Det är för mig svårt att se hur detta skulle vara ett uttryck för kurage.
Tvärtom, att svamla om att man är mot antisemitism men inte våga ta tag i fall som dyker upp, det är brist på kurage.
Boströms text i Aftonbladet är förövrigt i stort sett samma text som i den bok han publicerade redan 2001.
På grund av Aftonbladet hänvisar nu palestinierna och andra araber till en svensk "undersökning" som visar att judarna stjäl palestinska ynglingars organ. Boströms egen kommentar till sin text: "Jag tar inte ställning till om uppgifterna är sanna".

Daniel Brunell

Insändare till HBL:
Kommentar till ledare av Marit af Björkensten 26.08 : "Israel vinner ingenting på krisen".
I ledaren konstateras helt rätt att man måste föstå att Israel reagerar kraftigt på Aftonbladets kulturartikel. Artikeln påminner om den gamla antisemitiska lögnen att judarna dödar kristna barn för att få deras blod och lögnen har förorsakat mycket lidande för judarna genom historien. Därför har det funnits mycket känslor med i reaktionerna.
Det är emellertid ett missförstånd att Israel skulle kräva en ursäkt av den svenska regeringen eller att man í Sverige skall ge avkall på pressfriheten.
Det Israel enligt premiärminister Netanyahu kräver är ett fördömande.
Svenska jutitienkanslerna Göran Lambertz säger enligt SVT :" Regeringen kan gå mycket längre i sin kritik av artikeln i Aftonbladet utan att bryta mot grundlagen."
Det är alltså fråga om politisk vilja. Efter att svenska UD meddelat att de inte står bakom svenska Israelambassadörens avståndstagande från artikeln är det kanske inte så märkligt att Israel vill ha ett klart ställningstagande från svenska regeringen. När gamla antisemitiska blodslögner dyker upp i nya versioner borde alla reagera.
Daniel Brunell

Inga kommentarer: