onsdag 30 september 2009

Tankar inför Lövhyddohögtiden

Gud vandrade med sitt folk i öknen, också i dag är han med oss.

Efter de allvarstyngda bibliska högtidsdagarna Rosh Hashana (Nyåret) och Yom Kippur (Försoningsdagen) infaller glädjefesten Suckot / Lövhyddohögtiden nu på fredagkväll.
Bibeln säger faktikst att man skall glädja sig denna högtid. 3 Mos 23:40" ...och ni skall glädja er i sju dagar inför Herrens er Guds ansikte."
Under Lövhyddohögtiden "bor" man i "lövhyddor" och kommer ihåg ökenvandringen och hur Gud tog hand om sitt folk i ödemarken.
Man kan fyllas av glädje när man inser att samme Gud som tog hand om sitt folk i öknen tar hand om oss idag, även fastän vi skulle tvingas gå genom öknen.
Lövhyddohögtiden ser också framåt mot den Messianska tiden, profettexten är från Sakarja 14 som berättar om att Herren själv kommer att stiga ner på Oljeberget. Därefter kommer alla hednafolk att dra upp till Jerusalem för att tillbe konungen Herren Sebaot och fira Lövhyddohögtiden.
En annan profettext är Hes.38:18-39:16 som handlar om den sista messianska striden mellan Gog, Magog och Israel och hur Gud visar sin storhet och helighet och strider för Israel.
Lövhyddohögtiden ser alltså framåt mot en tid när alla folk tillber Israels Gud. Därför offrade man under templets tid 70 tjurar som symboliserade antalet för jordens alla folk.

Jesus (Yeshua) är centrum i alla de bibliska högtiderna så också i Lövhyddohögtiden

Under vattenösningsceremonin på Lövhyddohögtidens sista dag, när prästerna sjöng (Jes 12:3) : "Med fröjd skall ni ösa vatten ur frälsningens (på hebreiska: "Yeshuas källor" ) källor, berättas det följande om Jesus:(Joh. 7:37-39)”På den sista dagen, den största i högtiden, stod Jesus (Yeshua) och ropade: 'Om någon törstar, så kom till mig och drick! Den som tror på mig, ur hans innersta skall strömmar av levande vatten flyta fram, som Skriften säger.' Detta sade han om Anden, som de skulle få som trodde på honom. Ty Anden hade ännu inte blivit utgjuten, eftersom Jesus ännu inte hade blivit förhärligad.”
Eftersom Lövhyddohögtiden är en av de tre vallfartshögtiderna sjöng man under högtiden vallfartspsalmerna. I psalm 118:26 står det: "Välsignad vare han som kommer i Herrens namn". Detta ord citeras av Jesus när han klagar över Jerusalem och säger: Härefter skall ni inte se mig förrän ni säger: Välsignad vare han som kommer i Herrens namn.
Lövhyddohögtiden påminner oss om att Messias, Jesus, kommer tillbaka och då blir det bröllop. Egentligen hjälper oss alla tre vallfartshögtiderna att se vem Jesus är och vad han gjort för oss.
Jesus säger i Joh. 14
Låt inte era hjärtan oroas. Tro på Gud och tro på mig. I min Faders hus finns många rum. Om det inte vore så, skulle jag
då ha sagt er att jag går bort för att bereda plats åt er? Och om jag än går och bereder plats åt er, skall jag komma
tillbaka och ta er till mig, för att ni skall vara där jag är.


Dehär orden kan syfta på de gamla bröllopstraditionerna i Israel.

Den unga mannen, brudgummen, besökte brudens hem. Han kom överens om priset för bruden, och 1) betalade, och
2) han gav en brudgåva till bruden. Efter att allt var klart återvände han till sin faders hus för att bygga ett rum åt sig och sin kommande brud.
3)När Fadern ansåg rummet var klart fick sonen återvända för att under jubel och glädje föra hem sin brud. Han kunde till och med komma under natten och röva bort henne.
Bruden som inte visste när brudgummen skulle återvända för att hämta henne levde så att hon ständigt var redo för att bli hämtad.


Jesus, brudgummen, kom en första gång. Påsken berättar om hur han betalade ett oerhört högt pris för oss. Han vill verkligen ha oss.
Pingsten talar om den brudgåva han gav oss. DHA som påminner oss om Jesu ord och hjälper oss att leva så att vi är redo när han kommer.
Lövhyddohögtiden påminner oss om hans återkomst och den bröllopsfest vi har framför oss.

Så låt oss gå upp till Jerusalem och glädja oss!
Välsignad vare han som kommer I Herrens namn!

Inga kommentarer: