måndag 24 maj 2010

Hamas håller Gaza i ett järngrepp

Mia Gröndahl berättar på Sveriges Radio om hur Hamas skrämmer oliktänkande till tystnad.
Läs hela artikeln här: Cyklelspionerna på Gaza
"Sedan Hamas tog makten i Gaza för tre år sedan har säkerhetsstyrkorna trappat upp jakten på de oliktänkande. Alla måste vara beredda på att kunna svara på frågan: ”Är du med Allah eller Ramallah”? Valet skulle alltså stå mellan Gud och den Fatahstyrda myndigheten i Ramallah. Hamas anar motståndare i alla läger. Till säkerhetspolisens väntrum kallas en strid ström av journalister, rappare, Fatahsympatisörer och salafister, ännu mer hårdföra islamister än Hamas. En vanlig taktik är att låta folk vänta i timmar på sitt förhör.
”Hamas har skapat ett klimat av misstänksamhet”, säjer Ahmed. ” Jag vågar inte lita på någon längre. Det är som att leva i ett mentalt fängelse. Jag gick till en psykolog för att få hjälp. Men hans enda råd var: ”Du måste lämna Gaza!”

Hamas skrämseltaktik mot remsans medie- och kulturarbetare har varit effektiv. Folk bedriver självcensur och tiger om övergreppen. De som skulle kunna berätta, stora och mäktiga nyhetsbyråer som BBC och Al Jazeera, håller också tyst. Al Jazeera – som finansieras av emiren i Qatar – stödjer Hamas och den hårdföra islamiseringen av Gaza. Att BBC inte vågar utmana Hamas beror troligtvis på att man vill skydda sina lokala korrespondenter; efter kidnappningen av Alan Johnstone för tre år sedan tar man inga risker."


Här kan man läsa om hur Hamas och andra islamistiska organisationer i Gaza ger sig på allt som kan anses västerländskt:
Barnläger i Gaza vandaliserat
"Maskerade män vandaliserade tidigt i morse ett sommarläger för barn vid Medelhavet. Lägeranläggningen, som drivs av FN, jämnades med marken...
...FN-organet Unrwas sommarläger erbjuder en kvarts miljon barn i Gaza social samvaro. De islamistiska grupperna beskriver lägren som o-islamiska, eftersom flickor och pojkar leker och badar tillsammans."

Inga kommentarer: