onsdag 5 januari 2011

Palestinsk demokrati

Kan orsaken till palestiniernas ovilja att förhandla med Israel sökas i den oklara inrikespolitiska situationen och brist på demokrati? Varken president, regering eller parlament är demokratiskt och lagligt tillsatt.

Palestinierna valde Mahmoud Abbas till president i januari 2005. Hans mandatperiod tog slut 9 januari 2009. Inget nytt val har hållits men Abbas fortsätter på presidentposten och omvärlden verkar inte ha något som helst problem med det. Abbas är alltså inte demokratiskt tillsatt och erkänns inte heller av bl.a. Hamas.
Abbas har trots detta en viss auktoitet eftersom han är ordförande för PLO (sedan 2004) och utan PLO:s godkännande kan inget fredsavtal komma till stånd.

Hur är det då med regeringen och premiärminister Salam Fayyad.I det senaste parlamentsvalet 2006 fick Fayyads parti 2 platser (2,41% av rösterna) i parlamentet som består av 132 platser.
Fayyad har inte valts till premiärminister av parlamentet utan har tillsatts av president Abbas. Att tillsätta premiärminister hör inte till presidentens befogenheter. Men inte heller detta verkar bekymra omvärlden. Fayyad är populär,om inte på hemmaplan så i alla fall i västvärlden.
Det är inte bara premiärminister Fayyads befogenheter som kan ifrågasättas utan hela hans regering är tillsatt i strid med de palestinska myndigheternas lagstiftning.
Palestinierna har faktiskt två premiärministrar. I Gaza sitter premiärminister Ismail Haniya som tillhör Hamas. Hamas fick 74 av de 132 platserna i parlamentsvalet 2006 (44,45%). Haniya har tillsatts av parlamentet och har i det avseendet lagen på sin sida. Problemet med honom är att han representerar en terroristorganisation med en målsättning som inte kan accepteras av vare sig Israel eller västvärlden ( FN, EU, USA och Ryssland den sk Kvartetten kräver att Hamas uppfyller vissa krav för att de skall kunna accepteras).
Det andra problemet med Haniya är att Hamas utförde en blodig kupp i Gaza sommaren 2007. Fatah medlemmar dödades eller flydde från Gaza, samregerandet med Fatah tog slut och eländet för invånarna i Gaza växte.
Det var efter kuppen i Gaza som Abbas tillsatte Fayyad som premiärminister i Ramallah på västbanken och situationen med två premiärministrar som inte erkänner varandra uppstod.

Vilken är då parlamentets makt? Det nuvarande parlamentet valdes 2006 och mandatperioden gick ut 2010. Nya val borde ha hållits men så har inte skett.
I parlamentet har Hamas 74 platser (44%), Fatah 45 platser (41%) och en del småpartier under 5 % var. Parlamentet stöder Hamas regering i Gaza och förbigås av Abbas och regeringen i Ramallah. Parlamentet har alltså förlorat sitt inflytande förutom att mandatperioden redan gått ut.

När situationen inom den palestinska ledningen är såhär oklar är det kanske inte förvånande att fredsförhandlingarna inte leder någon vart.

Uppdaterad: jag råkade stöta på följande text om samma ämne:The Tragedy of Palestinian Democracy Rick Richman

Som avslutning en insändare jag skrev januari 2006:

Terrororganisation valsegrare
EU, FN och USA säger sig bekämpa terrorism. Trots detta protesterade de inte när terrororganisationen Hamas, med vapen i hand, ställde upp i valet till det palestinska parlamentet. Detta var en tragedi främst för det palestinska folket, som därmed fråntogs möjligheten att få personer invalda som skulle vara beredda att avstå från våld.
Hamas hörde till dem som i januari 2005 lovade att för en tid avstå från terrorattacker mot Israel.De fortsatte ändå att avfyra Kassam missiler från Gaza och de lyckades genomföra en självmordattack i Ber Sheva. Israelerna lyckades senaste år arrestera 29 terrorister från Hamas innan de hann utföra sina självmordsuppdrag. Denna organisation verkar nu ta över makten i det palestinska parlamentet. Hamas presenteras bäst genom några plock från deras stadgar.

I stadgarnas inledning kan man läsa: "Israel kommer att existera tills Islam utplånar det. Hamas strävar till att hissa Allahs flagga över varje tum av Palestina." Sedan följer ett citat av profeten Mohammed: "Domedagen kommer inte förrän muslimerna bekämpar judarna (dödar judarna), när juden gömmer sig bakom stenar och träd kommer stenarna och träden att säga: muslim här finns en jude bakom mig, kom och döda honom".

-Hamas anser att Palestina är muslimskt område helgat åt kommande muslimska generationer fram till domedagen. Landet eller delar av landet får inte ges bort.
- Så kallade fredliga lösningar står i strid med Hamas principer. Det finns ingen annan lösning för den Palestinska frågan än jihad.
- Jihad för befrielse av Palestina är en personlig plikt för varje muslim var än han råkar leva. Här spelar lärare och media en viktig roll för att väcka massorna.
( Hamas skolor brukar ibland framställas som något positivt i motsats till terrordåden. Här ser man tydligt att skolorna tjänar terroristernas syften.Min anm.)
- Kvinnan i den stridande familjen spelar en ytterst viktig roll genom att uppfostra barnen i enlighet med islamsk moral. Hon måste lära dem att utföra sina religiösa plikter för att förbereda dem för striderna som ligger framför dem. Därför bör stor vikt fästas vid flickornas skolgång och läroplanen, så att flickorna växer upp väl medvetna om sin roll i befrielsekampen.
- Judarna låg bakom både franska och ryska revolutionen, dessutom var det judarna som startade de båda världskrigen. De har grundat hemliga sällskap som Frimurarna, Rotary och Lions för att sabotera samhället och främja sionistiska intressen. Även FN grundades av judarna för att regera över världen.
- Hamas förhåller sig till PLO som en son till sin far. Den dag PLO antar islam kommer Hamas att bli dess soldater.
- Hamas är en humanistisk rörelse.Islams tolerans är vägledande vid kontakten med människor av andra religioner. Under islams vingar är det möjligt för de tre religionerna islam, kristendom och judendom att leva sida vid sida i fred. Fred är inte möjligt annat än under islams vingar.

Inga kommentarer: