söndag 24 april 2011

Vår i Israel (del 7 )

Onsdag: Kana till Lavi
Vi börjar med att ta en titt i den katolska kyrkan och vandrar sedan i väg ut ur staden. Vi passerar en moske och i utkanten av staden går vi förbi hus som tydligen tillhör de mer välbärgade. Stora vackra hus med välvårdade trädgårdar.



En bergssluttning som vi passerar används tydligen som avstjälpningsplats men därefter får vi igen vandra i vacker natur med fin utsikt över berg och dalar.

Det är blommor överallt och olivlundar. Vi möter en herde med sin fårflock.

Vi pausar på en plats som med sin utsikt får mig att tänka på Sound of Music.
Det är varmt och det blir många korta pauser. Vi dricker vatten och äter de torkade frukterna vi köpte i Nasaret, och ser på när några vägarbetare tar matpaus och kokar mat vi vägkanten.


Sedan hamnar vi att gå längre än vi tänkt oss innan vi hittar en trevlig plats i skuggan, där vi kan äta vår matsäck.Det är varmt och vi behöver skugga för att ta igen oss en stund.



För att få köpa glass kan det vara värt att gå några hundra meter extra.Som på många andra ställen i Israel finns det en säkerhetsvakt utanför affären. Han ser fyra svetttiga och rödbrända nordbor med ryggsäckar närma sig och frågar: Är ni goda kristna? Jaa, svarar vi lite frågande. Det är jag också säger han glatt och vinkar åt oss att passera.Tydligen såg vi inte ut som några terrorister.
Innan vi kommer fram till Lavi vandrar vi ännu genom kohagar och oändliga sädesfält.




På kibbutz Lavi finns ett stort och fint hotell som vi skall övernatta på.Hotellet får extra poäng när vi får reda på att det finns simbassäng och till och med bastu.
Vi har gått tjugo kilometer i värmen så en svalkande simtur i simbassängen känns verkligen bra.
Därefter blir det en riklig middag i hotellets restaurang och något mer program behövs inte för fyra trötta vandrare.

Kibbutz Lavi är en religiös ortodox kibbutz som grundades 1949 av immigranter från Storbritannien. På kibbutzen framställs möbler för synagogor och kibbutzen är en av de största tillverkarna i världen.
På kibbutzen finns förutom hotell och möbeltillverkning också jordbruksverksamhet.

Inga kommentarer: