måndag 12 september 2011

Jordanien och Palestina

År 1922 fick araberna i det brittiska Palestina mandatet ett eget land. Landet fick senare namnet Jordanien och dess territorium utgör idag ca 80% av det område som Palestina mandatet bestod av.
1948 sade Jordaniens kung Abdullah: "Palestina och Jordanien är ett..."
1970 sade prins Hassan:Palestina är Jordanien och Jordanien är Palestina; det finns bara ett land, med en historia och med ett och samma öde."
1981 sade Jordaniens kung Hussein: "Sanningen är att Jordanien är Palestina och Palestina är Jordanien."

De palestinska aarberna är inte nöjda med 80% så idag har den politiska sanningen förändrats och idag säger Jordaniens kung Abdullah att Jordanien alternativet, alltså att Jordanien skulle vara den framtida palestinska staten dit även flyktingarnas ättlingar skulle ha rätt att flytta, är en politisk fantasi.

Abdullah sägs ha försökt avråda Abbas från att föra erkännandet av en ny palestinsk stat till FN. Inte för att han motsätter sig att araberna skall få ytterligare områden utan för att ett erkännande kan äventyra de palestinska flyktingarnas rätt att "återvända" till Israel. ("Återvändandet till Israel skulle betyda att den judiska staten skulle upphöra att existera och araberna skulle alltså förfoga över 100% av Palestina madatets område)

Abbas säger emellertid att PLO kommer att fortsätta att kräva att de palestinska flyktingarna skall få återvända till Israel även efter att FN erkänt en palestinsk stat enligt 1967 års gränser.

Bara detta uttalande från Abbas borde få varje politiker att vakna och inse att ett erkännande i FN nu inte kan föra något gott med sig.


'King Abdullah II: Jordan will never be Palestine'

Inga kommentarer: