måndag 12 september 2011

Turkiet det största hotet mot fred i Mellanöstern?

Turkiets premiärminister Erdogan börjar tävla med Irans president Ahmadinejad när det gäller att komma med hotfulla uttalanden mot Israel.
Erdogan gav en intervju för Al-Jazeera senaste vecka och på söndag kväll publicerade turkiska nyhetsbyrån Anatolia en avskrift av intervjun.
Erdogan visar inga tecken på att vilja förbättra relationerna till Israel, tvärtom. Han kommenterade Israels bordning av det turkiska fartyget Mavi Marmara som senaste år försökte bryta havsblockaden av Gaza. Bordningen var helt i enlighet med internationell lag säger en nyligen publicerad FN-rapport men Erdogan är av annan åsikt: "Attacken som utfördes på internationellt vatten var inte i enlighet med internationell lag. Faktum är att det skulle ha varit orsak nog för krig. Emellertid beslöt vi, i enlighet med Turkiets storhet, att agera med tålamod.
Erdogan säger också att det är Turkiets skyldighet att skydda sina fartyg och att man har humanitär hjälp som man vill föra till Gaza.
Tidningsrapporter säger att Turkiet kommer att sända tre krigsfartyg till östra medelhavet för att skydda hjälptransporter till Gaza och för att konfrontera israeliska krigsfartyg.

Observera att det inte är någon som hindrar att man för in hjälsändningar till Gaza. Fartyg kan anlöpa israeliska eller egyptiska hamnar och därifrån transporteras varorna till Gaza. (Inga större fartyg kan överhuvudtaget lägga till i hamnen i Gaza). Men av någon orsak verkar Turkiet vilja provocera fram en konflikt med Israel.
Är det möjligtvis gamla stormaktsdrömmar som spökar?

'Turkish Navy sending 3 warships to eastern Mediterranean'

Inga kommentarer: