torsdag 1 september 2011

Turkiet vill ytterligare försämra relationeran till Israel

FN- utredningen om Gazaflottiljen senaste sommar kommer antagligen att publiceras i morgon. Turkiet hotar Israel med att man kommer att övergå till "plan B" om inte Israel ber om ursäkt för ingripande mot Gazaflottiljen innan rapporten ges ut.
Plan B lär betyda att Turkiet nedgraderar sina relationer till Israel och aggresivt kommer att motarbeta Israel på den internationella arenan.
Texten i utredingen som varit känd för parterna (Israel och Turkiet) redan en tid väntas erkänna att Israel har rätt att utsätta Gaza för en sjöblockad och därmed också rätt att ingripa när fartyg försöker bryta blockaden.
Utredningen sägs också visa att IHH aktivisterna sökte konfrontation med de israeliska soldaterna och att det fanns en koppling mellan aktivisterna och turkiska regeringen.
De israeliska soldaterna lär kritiseras för att ha använt för mycket våld.

När det gäller ursäkten är det fakitskt Turkiet som borde be om ursäkt eftersom de sände iväg aktivister som försökte bryta en laglig blockad och dessutom använde våld mot de israeliska soldaterna som endast gjorde vad de måste för att upprätthålla blockaden.

Turkish FM warns Israel to apologize or face sanctions (Jerusalem Post)
Turkey in warning to Israel: You have one day to apologize for Gaza flotilla raid (Haaretz)

Inga kommentarer: