fredag 28 oktober 2011

Utrikesminister Tuomioja gör fler dumma uttalanden

Helsinging Sanomat har publicerat mer information om utrikesminister Tuomiojas uttalanden under paneldiskussionen senaste tisdag.
Enligt HS påstod Tuomioja att israeliska utrikesministeriet hösten 2002 blockerade hans e-post genom att sända tusentals skräppost meddelanden. Orsaken skulle ha varit att Finland vägrade sälja apparater som varnade för stridsgaser till Israel.
Israels ambassad i Finland tar avstånd från Tuomiojas uttalanden genom ambassadsekreterare Yuval Donio Gideon.
Gideon säger att Israels utrikesministerium inte håller på med skräppostangrepp, inte mot Tuomioja och inte mot någon annan.
Man måste hålla med om att Israels utrikesministerium säkert hade annat att syssla med vid denhär tiden. Intifadan var i full gång och Israel levde i fruktan för att Irak skulle använda kemiska vapen mot dem i samband med den amerikanska invasionen, det var därför man ville köpa gasvarnare.

Ännu några ord om Tuomiojas apartheid uttalande.

När Tuomioja använde ordet "apartheidstat" om Israel försvarade han sig med att även Ehud Barak använt samma term.
Här är citatet av Ehud Barak: In addressing the ramifications of a continued stalemate in negotiations, Barak said: "It must be understood that if between the Jordan [River] and the [Mediterranean Sea] there is only one political entity called 'Israel', it will by necessity either be not Jewish or not democratic, and we will turn into an apartheid state."

Även om det var dumt av Barak att överhuvudtaget använda termen apartheid stat hade det inget med dagens Israel att göra.

Israel kiistää roskapostin Tuomiojalle

Som en parentes kan nämnas att när nyheten om att Finland vägrade sälja gasvarnare till Israel kom ställde jag frågan till några ministrar om det verkligen var sant.
Jag fick två helt olika och motstridiga svar.

Försvarsminister Enestam svarade :
Ärendet har inte behandlats i regeringen. Ärendet sköts av handels- o industriministeriet o UM. Problemt är att Israel velat köpa två (!) gasvarnare, på prov. Tidigare erfarenheter visar att israelerna "dissekrerar" provexemplarenoch startar egen tillverkning. Hade man beställt tex 2.000 st hade exporttillstånd säkert beviljats.

Handels- och industriminister Sinikka Mönkäre gav ett långt svar som gick ut på att:
- Handels- och industriministeriet har denna höst avslagit företaget Environics Ab’s ansökan om tillstånd för export av 2 gasvarnare till Israel.
- Handels- och industriministeriet kan förvägra exporttillstånd om t.ex.1) detta är nödvändigt för iakttagande av de internationella avtal, åtaganden och förpliktelser som gäller Finland,2) detta är nödvändigt för att främja Finlands utrikes- och säkerhetspolitiska målsättning eller Finlands säkerhetsintressen samt för att bidra till att den internationella säkerheten upprätthålls.
- När handels- och industriministeriet förvägrade det ifrågavarande exporttillståndet, var beslutet baserat på vår lag om exportkontroll 562/996, på Europeiska unionens förordning 1334/2000 om exportkontroll och på tillämpandet av unionens uppförandekod för vapenexport. Ministeriet har beaktat särskilt uppförandekodens kriterium 3 (den interna situationen i det slutliga bestämmelselandet som följd av existerande spänningar och väpnade konflikter) och kriterium 4 (bevarande av regional fredsäkerhet och stabilitet).

Inga kommentarer: