söndag 2 oktober 2011

Respons till medias rapportering om Israels bostadsbyggande

Jerusalem ingen bosättning
I en nyhetsnotis beskriver Hufvudstadsbladet och Österbottens Tidning 29.9. hur omvärlden kritiserar Israel för att de planerar bygga nya bostäder i "bosättningarna". Men de bostäder det nu handlar om planeras i Gilo, en förstad till Jerusalem, ca 5 minuters väg från centrum.
Att Gilo befinner sig i det man kallar östra Jerusalem betyder att den befinner sig på det område som Jordanien ockuperade i kriget 1948. Jordanien fördrev alla judar från östra Jerusalem, till vilket också bl.a. gamla stan räknas, och rev ner synagogorna.
Efter att Israel återerövrade området 1967 har judar igen kunnat bosätta sig i området. Jerusalem med omnejd befinner sig i centrum av det område som efter första världskriget, när Mellanöstern delades upp, erkändes som judarnas historiska hemland och där de gavs rätt att återuppbygga sin stat.
Jordaniens ockupation upphörde för snart 45 år sedan men av någon märklig anledning har omvärlden övertagit den jordanska politiken och vill bevara området fritt från judar.
Israels premiärminister Netanyahu kommenterade byggplanerna på följande sätt:"Vi planerar i Jerusalem. Vi bygger i Jerusalem. Punkt. På samma sätt har israeliska regeringar gjort i 44 år, sedan slutet av kriget 1967. Vi bygger i judiska kvarter, araberna bygger i arabiska kvarter, på det sättet går livet i denna stad vidare och utvecklas både för sina judiska och icke judiska invånare."
Att förövrigt tala om kolonier när man syftar på judisk bosättning i Judéen, Samarien och Jerusalem är lika missvisande som att tala om finska kolonier i Savolax.

Texten ovan är ett svar på följande nyhetsnotis som publicerades i Hufvudstadsbladet och Österbottens Tidning:
EU fördömer israeliska bosättningsprojekt
USA:s utrikesminister Hilary Clinton kritiserar Israels beslut att bygga nya bostäder i de israeliska bosättningarna.
Enligt Clinton främjar beslutet inte målet att återuppta de direkta förhandlingarna mellan Israel och palestinierna.
I Europa är man inne på samma linje.
– Jag uppmanar myndigheterna i Israel att ta tillbaka detta beslut, sade EU:s utrikesminister Catherine Ashton.
Israels inrikesministerium meddelade i tisdags att det har godkänt planerna på att bygga över tusen nya bostäder i östra Jerusalem.
Beslutet fattades endast några dagar efter att palestinierna hade ansökt om att som stat bli fullvärdig medlem i Förenta Nationerna.
Palestiniernas president Mahmud Abbas motiverade ansökningen med att palestinierna har tröttnat på de resultatlösa förhandlingarna med Israel. Palestinierna kräver ett stopp på byggandet i kolonierna som villkor för att de ska återvända till förhandlingsbordet.

Inga kommentarer: