fredag 9 mars 2012

Purim

Den judiska högtiden Purim firas till minnet av händelserna som beskrivs i Esters bok i Bibeln.
Den onde Haman ville utrota judarna i Persien.Tack vare att den judiska flickan Ester,som blivit drottning,  riskerade sitt liv, räddades judarna och Haman fick sitt straff.
Det har under historien funnits många som haft samma inställning till judarna som Haman .Hitler är antagligen den som bäst lyckats i sitt uppsåt och i dag har vi de iranska ledarna med president Ahmadinejad i spetsen som öppet står för Hamans tänkesätt.
Den kristna kyrkan har tyvärr ofta gått i Hamans fotspår.
Luther förespråkade på sin tid att man skulle bränna judarnas synagogor och hem, sätta judarna i tvångsarbete eller fördriva dem. På grund av kyrkans inställning har judarna många gånger under historien  tvingats fly för sina liv.
I dag när judarna har återvänt till sitt historiska hemland kunde man tro att kyrkan skulle vara nöjd. De "djävulska judarna" (enl. Luther) finns ju inte längre bland oss i Europas i samma utsträckning.
Men kyrkans förföljelse fortsätter.
Ett färskt exempel på Hamans ande är den utredning som Kyrkans utlandshjälp i Finland beställt. I den framställs judarnas bosättning i sitt historiska hemland som olaglig och man uppmanar till att  bojkotta deras produkter. Judarna (Israel) framställs som onda och ett hot för palestinierna som är oskyldiga offer.

Det var alltså inte bra när judarna bodde ibland oss, men det är inte heller bra när de bor i sitt eget land.
Kyrkan har genom historien inte brytt sig om vad Bibeln säger om judarna och om landet Gud gett dem.
Stora delar av kyrkan verkar inte göra det i dag heller.
Inte heller bryr man sig om de beslut och avtal som slutits mellan stater och som ger judarna rätt att bosätta sig i och återuppbygga sitt gamla hemland.
Hamans ande är fortfarande stark.

När drottning Ester  tvekade inför sin uppgift sade hennes farbror Mordokaj till henne:" Vem vet om du inte har nått kunglig värdighet just för en tid som denna?"
Därefter fastade (och bad) Ester i tre dagar och sedan riskerade hon sitt liv för att rädda judarna.

Där har vi som kristna vår utmaning: Vi har fått kunglig värdighet, vi får kallas Guds barn. Vem vet om du inte har nått kunglig värdighet för en tid som denna?
Vad betyder det för dig?

Inga kommentarer: