onsdag 11 april 2012

Bottennapp av Hufvudstadsbladet och Gezelius

De arabiska protesterna under "Landdagen" uppmärksammas i Hufvudstadsbladet med en stor artikel av journalisten Mats Gezelius (31 mars).
Gezelius har även tidigare levererat nyhetsartiklar som varit vinklade till Israels nackdel och jag vill här fästa uppmärksamheten på hur Finlands största svenskspråkiga dagstidning valt att presentera de arabiska protesterna mot Israel.
Rubriken som sträcker sig över hela sidan lyder:"Israel beslagtar palestinsk egendom".
Trots rubriken finns det inget i texten som skulle förklara när, var och hur Israel beslagtar palestinsk egendom. Det nämns endast i förbigående att (protesterna 1976)"Detta var den första  omfattande kollektiva protesten mot Israels  beslagtagande av palestinsk egendom som pågått sedan 1948 och fortsätter i dag, främst i de ockuperade palestinska områdena och den slogs ner med järnhand."
Eftersom Gezelius inte kommer med något konkret är det svårt att bemöta hans påstående men läsarna får utan vidare den uppfattningen att den israeliska staten idag håller på med att beslagta palestinsk egendom vilket definitivt inte ger en rätt bild av situationen som helhet.Det har t.ex. inte byggts några nya bosättningar i Judéen och Samarien (västbanken) under de senaste tio åren och alla judiska bosättningar i Gaza har evakuerats.I Gaza har alltså judisk egendom överlåtits till araberna/palestinierna.
Eftersom största delen av jorden i Israel och på de omstridda områden i Judéen och Samarien inte är privatägd utan "statens" så innebär inte judisk bosättning automatiskt att Israel beslagtar palestinsk egendom.

Bildtexten lyder: "DESPERAT. Allt fler lagförslag strävar efter att rensa Israel etniskt från palestinierna."
Nästan samma text återfinns i artikeln:"Lagstiftning i avsikt att etniskt rensa Israel från palestiniern är en del av det allmänna samtalet".
Jag känner inte till alla lagförslag som läggs fram i Israel men trots att jag dagligen läser israeliska tidningar har jag inte stött på ett enda exempel där Israel skulle sträva efter att etniskt rensa Israel från palestinierna.
 Gezelius kommer här med mycket grova anklagelser mot Israel (som vad jag kan förstå är rena lögner) utan att ge några konkreta exempel. I stället garderar han sig genom att säga att det är fråga om "det allmänna samtalet". Är det alltså bara något Gezelis hört i bardiskussionerna?

"Rasism och diskriminering i dess råaste form är utbrett i Israel och ofta mer skadlig än fysiskt våld", skriver Gezelius.
Naturligtvis förekommer det rasism och diskriminering i Israel, det förekommer också i Finland.
Men påståendet att rasism och diskriminering i dess råaste form är utbrett i Israel är en lögn.
Ifall Gezelius skulle syfta på de palestinska/muslimska uttalandena som uppmanar till mord på judar skulle det finnas en del sanning i påståendet men udden är här riktad mot Israel och judarna.
Jag var själv i Israel för ett år sedan och besökte en arabisk familj
Dottern i huset studerade på universitet i Jordanien, sonen hade varit i Europa på ett läger som Lions ordnade. Pappan arbetade som läkare på ett sjukhus där det fanns både judiska och arabiska läkare och patienter, tidigare hade han studerat utomlands i Europa.
 Mamman arbetade på bank. Vi blev bjudna till deras vackra hem. De hämtade oss med sin nya bil och de bjöd oss på utsökt god mat.
Alla araber har det naturligtvis inte lika gott ställt ekonomiskt som familjen vi besökte men "rasism och diskriminering i dess råaste form" har inget med verkligheten att göra utan är en skapelse av Gezelius fantasi som HBL tyvärr förmedlar till sina läsare.

Gezelius väljer att presentera palestiniern Marwan Barghouti, som dömts av israelisk civildomstol till flera livstidsstraff för mord, med följande ord: "Den ledande palestinska aktivisten Marwan Barghouti, som sitter i israeliskt fängelse för påstådd inblandning i självmordsattacker...."
När domen fallit är det inte längre fråga om "påstådd inblandning" det borde journalisten Gezelius veta.

 I inledningen av artikeln nämner Gezelius att "...allt hopp om en dialog kört fast. Västbanken är avspärrad."
För den finländske läsaren skulle det vara nyttig information att få veta att dialogen kört fast därför att palestinierna vägrar förhandla. Israel däremot är redo att omedelbart uppta förhandlingarna utan förhandsvillkor.
Västbanken var avspärrad under protestdagen (30 mars). Läsaren får lätt uppfattningen att det är fråga om en permanent avspärrning.eftersom det inte ges någon förklaring.

Man måste konstatera att Gezelius artikel var ett bottennapp för HBL. Även journalister har rätt att göra misstag men här kan det inte vara fråga om misstag utan det är en medveten vinkling för att svartmåla Israel och ge stöd till de palestinska protesterna.

 IDF 'satisfied' with handling of Land Day protests

  When the armistice went into effect in 1949, Israel found itself with the following assets:
                                               
                                                              Source: Encyclopedia Judaica


Inga kommentarer: