torsdag 30 augusti 2012

Ban Ki moons besök i Teheran minskar förtroendet för FN

Pressmeddelande från European Coalition for Israel:

Ban Ki-moons besök i Teheran undergräver allmänhetens förtroende för FN

  Bryssel, den 27. augusti 2012 - ’FNs generalsekreterare Ban Ki-moons beslut att närvara vid NAM-organisationens  (Non-Aligned Movement – Alliansfria staternas organisation)  årliga toppkonferens i Teheran under Irans premiärminister (rättelse: president) Ahmadinejads värdskap innebär ett allvarligt slag mot  förtroendet för FN och dess integritet’ sade Tomas Sandell, ECIs verksamhetsledare. Detta uttalande gjordes tisdagen den 28 augusti, endast två dagar före toppkonferensens officiella del skulle inleds enligt planeringen. Denna organisation samlar mer än 120 nationer och utgör idag det största röstningsblocket i FNs generalförsamling.
Iran har brutit mot några av de mest grundläggande principerna i FNs grundstadga genom att hota att utplåna en annan FNs medlemsstat från världskartan och genom att aktivt stöda världsomfattande terrorism. Iran är inte endast ett hot mot världsfreden, utan lika mycket ett hot mot sina egna medborgare som flagrant förtrycks av den nuvarande regimen. Genom att närvara vid konferensen i Teheran bidrar FNs högsta tjänsteman till att legitimera den iranska regimens politik, i stället för att ge sitt stöd till landets medborgare och stå för de centrala värdena i FNs grundstadga,  sägs det vidare i uttalandet.
Tidigare denna månad förnyade ECI sin uppmaning att ’fördöma förnekandet av Förintelsen i FN’ och påminde FNs medlemsstater att denne Irans ledare upprepade gånger i  FNs högkvarter i New York och Geneve bagatelliserat och direkt förnekat det största brottet som skett mot mänskligheten, nämligen Förintelsen. FNs generalsekreterares  beslut att resa till Teheran vid denna tidpunkt ifrågasätter hans uppriktighet, när han tidigare uttalade sej kritiskt om Ahmadinejads förnekande av Förintelsen.
’Om generalsekreteraren menat allvar, skulle han ha avstått från att närvara vid detta möte. Hans närvare ger Iran en ovälkommen global PR- puff, när Iran övertar det roterande treåriga ledarskapet för  NAM-organisationen. Detta i sin tur kommer att ge regimen många viktiga poster i FNs organ’ sade Sandell i sitt uttalande.
Sorgligt att säga är Ban Ki-moon inte ensam om att resa till Teheran för att få politiskt stöd. Förra veckan bekräftades att åtminstone en västnation, Australien, kommer att sända en delegation på hög nivå till Teheran-konferensen. Detta  görs för att säkra NAM-staternas stöd för en plats i säkerhetsrådet, vilket skall avgöras i oktober. Australien tävlar med Finland och Luxemburg om en plats där som representant för Väst.
Den australiska regeringens beslut att vara med i Teheran är ett annat slag mot så kallade västerländska värderingar. Vi påminns starkt om den mörka period i världshistorien, då regeringarna i Väst negligerade brott mot de mänskliga rättigheterna och hotet mot världsfreden så länge de kunde vinna politiska fördelar, konstaterades i  ECI-uttalandet.

Denna veckas händelser visar att medborgarna behöver granska FN noggrannare, för att världsorganisationen verkligen skall kunna göras ansvarig inför sina medlemsländer och för hur organisationen följer sin egen grundstadga.
Mer information om kampanjen ”Fördöm förnekelse av Förintelsen i FN”  finns på www.ec4i.org.

Inga kommentarer: