söndag 26 augusti 2012

Orsaken till varför Israel överväger angripa iranska kärnanläggningar


Bara under den senaste veckan har Irans religiösa ledare ayatollah Khamenei, president Ahmadinejad och ledande militärer talat för att Israel måste utplånas.
En libanesisk general Walid Sakariya, som sitter i parlamentet som representant för Hizbollah har sagt att Irans kärnvapen kommer att förändra situationen i hela Mellanöstern och göra slut på det sionistiska företaget. (Hizbollah i Libanon styrs, utrustas, och utbildas av Iran)
Iran som har undertecknat ickespridningsavtalet för kärnvapen har under en lägre tid vägrat  samarbeta med IAEA som har till uppgift att övervaka att avtalet följs.
Iran anrikar uran till en grad som inte behövs om det skall användas som bränsle i kärnkraftverk och landet utvecklar långdistansmissiler som inte bara kan nå Israel utan också Centraleuropa.
IAEA:s senaste rapport uttrycker starka misstankar om att Iran håller på att utveckla kärnvapen.
Stora delar av västvärlden, speciellt USA och Israel, anser att man inte kan tillåta Iran att skaffa sig kärnvapen. Åtminstone USA och Israel är överens om att ifall den diplomatiska processen inte leder till resultat måste man ingripa militärt för att förhindra att Iran blir en kärnvapenmakt.
Det råder däremot delade meningar om tidpunkten när man måste ingripa militärt. USA verkar vara beredd att vänta lite längre medan åtminstone en del i Israel anser att man måste slå till tidigare.
I Israel är oron stor. Man vet av erfarenhet att när någon börjar tala om att angripa judarna eller utplåna dem så brukar ord följas av handling. Så har genom historien skett i England, Spanien, Ryssland och Nazi-Tyskland.
Israel vill inte ha krig och har inget otalt med det iranska folket (Iran ligger ca 2000 km från Israel).Men det nuvarande iranska ledarskapet säger sig arbeta för att Israel skall utplånas och de stöder terrorgrupper som attackerar Israel. (Hizbollah i Libanon, olika grupper i Gaza och antagligen också grupper i Sinai). Med tillgång till kärnvapen kan Iran förverkliga sitt hot mot Israel.
Avgående israeliske försvarsministern för hemmafronten Matan Vilnai bekriver Israels situation: "Vi måste göra allt vi kan för att undvika krig ända tills det inte längre finns något val. Vi kommer att gå i krig först när vi har kniven mot strupen."
Tidpunkten är oklar, men om Iran fortsätter hota med att utplåna Israel, om de fortsätter utveckla kärnvapen, då kommer vi oundvikligt till den punkt där Israel känner att de har kniven mot strupen och hela nationens existens är hotad. Då blir Israel tvungen att ta den risk det innebär att försöka förstöra så mycket som möjligt av de iranska kärnanläggningarna.
Det bör även noteras att Irans arabiska grannar upplever Irans känvapenambitioner som ett hot. Därför är det möjligt att protesterna därifrån mot en israelisk attack endast skulle vara symboliska.
Ifall Iran däremot lyckas skaffa sig kärnvapen kommer antagligen Saudi-Arabien och Egypten anse sig tvungna att gå samma väg.En utveckling som ingen önskar i denna instabila del av världen.
Mera information:
Iran hotar utplåna Israel - Israel överväger bomba iranska kärnaläggningar http://www.israelnyheter.blogspot.fi/2012/08/iran-hotar-utplana-israel.html
The Iranian Leadership’s Continuing Declarations of Intent to Destroy Israel http://jcpa.org/wp-content/uploads/2012/05/IransIntent2012b.pdf
Texten publicerades i Österbottens Tidning 24.08.2012

Inga kommentarer: