söndag 21 juli 2013

Fredsförhandlingar?

De senaste nyhetsrapporterna säger att fredsförhandlingarna mellan Israel och palestinierna kommer att återupptas. USA:s utrikesminister John Kerry meddelade om saken i fredags.
Men saken verkar  inte vara så klar. Palestiniernas president Abbas gick med på förhandlingar efter påtryckningar från arabstaterna men han kritiseras hårt på hemmaplan.
Den politiske analytikern  för palestinska tidningen Al-Ayyam, Hani Habib, skriver: "Vi har upptäckt att en av Kerrys egenskaper är hans extraordinära förmåga att lura inte bara andra, utan först och främst sig själv."
Generalsekreteraren för PLO Abed Rabbo säger i ett uttalande att de palestinska ledarna ännu inte har beslutat om att återuppta förhandlingar med Israel.
Det verkar som om palestinierna fortfarande skulle hålla fast vid sina förhandskrav och Israel vill fortfarande förhandla utan dessa.

En intressant detalj i finländsk medias rapportering om "genombrottet" är YLE:s rubrik:
Israel suostuu sittenkin rauhanneuvotteluihin (Israel går ändå med på fredsförhandlingar)
Det är nämligen inte någon nyhet att Israel går med på fredsförhandlingar. Det har varit Israels politik de senaste åren och Netanyahu har upprepat det gång på gång: Vi är beredda att inleda fredsförhandlingar omedelbart utan förhandsvillkor.
Det är de palestinska ledarna som vägrat förhandla . En rubrik som skulle ha haft nyhetsvärde skulle ha sett ut såhär: "Palestinierna går med på fredsförhandlingar."
YLE:s rubriksättning ger läsarna intrycket att det varit Israel som stått på bromsarna.

PLO official: Palestinian leadership hasn't decided to resume talks yet 

Palestinian factions see resumption of peace talks as 'political suicide'

Inga kommentarer: