torsdag 24 oktober 2013

Är Abbas riktigt klok?

Samtidigt som Israel och palestinierna för fredsförhandlingar reser Abbas omkring i Europa och försöker förmå så många stater som möjligt att vidta olika åtgärder mot Israel som skulle stöda  palestiniernas åsikt att judisk bosättning i Samarien, Judéen och delar av Jerusalem är olaglig.
En del av Abbas uttalanden är direkt huvudlösa.
"Etablerandet av en självständig palestinsk stat med östra Jerusaelm som huvudstad och gränserna från 1967 som skulle leva i säkerhet och fred och stabilitet bredvid Israel är garantin för världsfreden och säkerhet."
 Har Abbas inget perspektiv på verkligheten överhuvudtaget? Varför skulle det bli världsfred om palestinierna får en egen stat? Det finns tiotals, kanske hundratals konflikter som fortsätter helt oberoende av vad som händer mellan Israel och palestinierna.

"Denna uppmaning är riktad mot bosättningar som har etablerats på den ockuperade palestinska statens territorium och dess huvudstad Jerusalem, efter 1967.
Finns det ingen rakryggad politiker i Europa som kan göra klart för Abbas att judarna enligt internationella avtal som flera av de europeiska  staterna undertecknat har  rätt att återvända och återuppbygga sitt hemland, till vilket också Judén, Samarien och Jerusalem hör.(Det är alltså inte palestinska statens område, om fredsförhandlingar leder till resultat kan en del av det bli ett palestinskt territorium.
Det skulle tydligen också vara på sin plats att påpeka för Abbas att det ännu inte existerar någon palestinsk stat och därmed ingen huvudstad. Vad Jerusalem gäller så är det Israels huvudstad, inte palestiniernas.

Enligt tidningsrapporter har de palestinska ledarna också informerat de franska myndigheterna om att det bor hundratals franska medborgare i "olagliga" bosättningar och krävt att dessa fråntas sitt franska medborgarskap eller tvingas flytta.

Abbas asks Western companies to pull out of West Bank settlements 

Abbas urges EU's Ashton: Activate regulations against Jewish West Bank settlements

Inga kommentarer: