fredag 6 december 2013

Israel - Guds frälsningsplan (del 2/4)

Vägen går vidare
Abraham själv får inte se mycket av vad Gud lovade gå i uppfyllelse. Han får en son Isak, till vilken Gud upprepar sina löften och Isak i sin tur får se löftena gå vidare till sonen Jakob.
Under Jakobs tid verkar det nästan som om Guds plan skulle misslyckas. Jakob och hela hans storfamilj flyttar till Egypten undan hungersnöden i Kanans land, och de blir kvar där i många generationer.
Men Gud kan använda också det som ser ut som ett misslyckande.Under fyra hundra år i Egypten växer Jakobs familj till ett stort folk.
När tiden är mogen kallar Gud Moses att bli ledare för folket och genom tecken och under för Gud ut sitt folk från Egypten.Han för inte bara ut det utan han för det också in i det land som han lovade Abraham.
Gud befallde att Israels barn (Jakob hade fått namnet Israel av Gud) skulle fira påskhögtiden till minne av befrielsen från slaveriet i Egypten.
Händelsen är så viktig bland annat därför att den visar framåt på hur Gud kommer att handla på ett liknande sätt när han befriar hela mänskligheten.


Vandringen
När Israels folk drog ut ur Egypten fick de kallelsen att vara ett rike av präster och ett heligt folk. Gud talade till Moses och gav bud och regler så att folket skulle känna till Guds vilja.
Israels barn klarade i längden inte av att följa Guds ord. De gjorde sig skyldiga till samma olydnad som Adam och Eva. De drabbades också småningom av samma straff, de fördrevs tillfälligt från det goda land de fått till arvedel.
Gud vet att människorna är bristfälliga och svaga därför är hans plan inte beroende av perfekta människor. Han kan använda svaga människor och vända på sådant som ser ut som ett misslyckande.
Det var ofta i svåra tider när en stor del av folket vandrade i olydnad som Gud sände profeter för att göra sin vilja känd.
Dessa profeter talade till folket i en speciell situation men dessutom visade de hela tiden framåt mot honom som skulle krossa ormens huvud, som skulle öppna vägen tillbaka till den fulla gemenskapen med Gud.
Eftersom tiden närmade sig för Guds ingripande fick Israels barn genom profeterna mera kunskap om hur vägen tillbaka till Gud kommer att se ut och vem frälsaren kommer att vara.

Genom Jakobs välsignelse av sonen Juda visste man redan tidigare att Messias kommer från Juda stam. Kung David hade fått ett löfte av Gud att hans kungadöme skall bestå till evig tid vilket gjorde att man väntade befriaren från Davids släkt.

Genom profeten Jesaja fick Israels barn veta hur Messias skulle komma, vem han var och något om hans uppgift:
...Därför skall Herren själv ge er ett tecken: Se, jungfrun skall bli havande och föda en son och hon skall ge honom namnet Immanuel.

...Ty ett barn blir oss fött, en son blir oss given. På hans axlar vilar herradömet, och hans namn är: Under, Rådgivare, Mäktig Gud, Evig Fader, Fridsfurste.
Så skall herradömet bli stort och friden utan slut över Davids tron och hans kungarike. Det skall befästas och stödjas med rätt och rättfärdighet från nu och till evig tid.

...Han bar våra sjukdomar, smärtor, överträdelser, missgärningar, skuld. Straffet var lagt på honom för att vi skall bli helade och få frid.

Profeten Mika förkunnade varifrån han skulle komma:
Från Betlehem skall han komma han vars ursprung är före tiden. Han skall vara en herde i Herrens kraft.

Profeten Daniel skrev ner när Messias skulle komma och om hans uppgift:
Sjuttio veckor är bestämda över ditt folk och över din heliga stad för att göra slut på överträdelse, försegla synder, försona skuld, föra fram en evig rättfärdighet, fullborda syn och profetia och smörja den Allraheligaste.
...Men efter de sextiotvå veckorna skall den Smorde förgöras, helt utblottad. Och staden och helgedomen skall förstöras av folket till en furste som kommer.

Ungefär 2000 år efter att Gud kallade Abraham fanns hans barn på plats i Israels land som Gud hade bestämt.Folket hade fått kunskap om frälsaren,Messias, och förväntningarna på att han snart skulle komma var stora.

Folket visste att Messias måste komma från Juda stam och från Davids släkt men profeternas uppenbarelser om Messias uppgift var inte så enkla att förstå, inte heller orden om att krossa ormens huvud.
Därför är det kanske inte så svårt att förstå att många inte kände igen honom när han kom.

Inga kommentarer: