onsdag 5 februari 2014

Open Doors World Watch list 2014

 Open Doors har publicerat sin World Watch list 2014. En lista med 50 länder som visar var kristna förföljs och var förföljelsen är som värst. Här nedanför är de sju värsta länderna. Martyrkyrkans Vänner har sammanställt den svenskspråkiga texten.

1. NORDKOREA

För 12 året i rad är detta det land där förföljelsen av de kristna är mest extrem. Den religiösa dyrkan av ledaren Kim Jong-Un och hans föregångare lämnar inget utrymme för någon annan religion och kristna möter ofattbart förtryck på alla områden av livet. Tvingade att mötas endast i hemlighet, vågar de inte berätta om sin tro ens åt sina familjer av rädsla för att fängslas och sändas till arbetsläger. Den som upptäcks syssla med hemlig religiös verksamhet kan arresteras, godtyckligt fängslas, bara försvinna, torteras och till och med avrättas offentligt.

2. SOMALIA

Trycket ökar på den minimala kristna gemenskapen i detta land med muslimsk majoritet. Muslimska ledare och regeringstalesmän har offentligt understrukit att det inte finns rum för kristna och det finns en stark vilja att rena landet från kristna. Den militanta islamistgruppen al-Shabaab attackerar de kristna och radikaliserar lokalsamhällen. Tio kristna rapporteras under 2013 ha dödats av al-Shabaab. Det finns en utbredd rädsla och misstro bland de troende som måste dölja sin tro av rädsla för att förrådas.

3. SYRIEN

Allt medan inbördeskriget i Syrien blir allt mer sekteristiskt, har våldet som uttryckligen riktas mot kristna intensifierats. Den syriska oppositionen ”islamiseras” allt mer och de kristna blir allt mer sårbara på alla områden i livet. Många kristna rapporterades ha bortförts, misshandlats eller dödats, och många kyrkor har skadats eller förstörts. Den 21 oktober invaderade islamistisk milis den uråldriga kristna byn Sadad och dödade minst 45 personer och skadade många fler.

4. IRAK

Antalet attacker och hot mot kristna ökade igen år 2013. Islamistiska terroristgrupper, influerade av konflikten i Syrien, ökar i antal. Ett av dessa gruppers mål är att tömma landet på kristna och denna situation förvärras av att de skyldiga inte straffas. Enligt en lokal källa mördas, kidnappas eller misshandlas en kristen varannan eller var tredje dag. Som minoritet är de kristna ett enkelt mål för kidnappare. Till och med i den relativt fria halv-autonoma kurdiska regionen har säkerhetssituationen för de kristna försämrats avsevärt.

5. AFGHANISTAN


Situationen i landet är fortfarande instabil och islamistiska extremistgrupper fortsätter att få ökad makt. Kristendomen anses fortfarande vara en västerländsk religion och ses som en fiende till den afghanska kulturen, samhället och islam. De som lämnar islam hotas som avfällingar och möter ett enormt tryck från familj, samhälle och lokala myndigheter. Det finns inga offentliga kyrkor, inte ens för utlänningar. Kristna konvertiter håller sin tro hemlig, eftersom varje koppling till kristendomen är farlig. I september 2013 uppmanade en afghansk parlamentariker för avrättning av kristna konvertiter.

6. SAUDIARABIEN

Det är förbjudet här att öppet praktisera någon annan religion än islam och konvertering till en annan tro är belagt med dödsstraff. De flesta kristna är utlänningar från Asien eller Afrika. Under 2013 gjorde polisen räder hos flera utländska kristna gemenskaper och tiotals kristna fängslades och deporterades. Troende med muslimsk bakgrund riskerar hedersmord ifall deras nya tro upptäcks. Ändå kommer ett litet men ökande antal muslimer till Jesus och de berättar om sin tro på internet och satellit-tv.

7. MALDIVERNA

Att vara maldivier är detsamma som att vara muslim, så officiellt finns det inga maldiviska kristna, endast utländska kristna. Regeringen ser sig själv som islams beskyddare och lagen förbjuder konvertering till andra religioner – de som gör det förlorar sitt medborgarskap. Det finns en omfattande social kontroll över var och en för att korrigera varje avsteg från islams väg. Detta tryck speglas inom familjerna och i samhällena. Följaktligen finns det inga gudstjänster eller kyrkobyggnader och de få maldiviska kristna som finns, döljer sin tro för att inte bli upptäckta.

Följande på listan är: Pakistan, Iran, Jemen, Sudan,Eritrea, Libyen, Nigeria...

Persecution of Christians in the Muslim world: We are what we tolerate (Jerusalem Post)


Inga kommentarer: