torsdag 6 februari 2014

Politiker, media, banker och bosättningar

Tyvärr min respekt och mitt förtroende för beslutsfattare, politiker och media bara sjunker.
Nu har även utrikesminister Tuomioja uttalat sig mot att finländska pengar och investeringar skall kunna kopplas till byggande av olagliga israeliska bosättningar.Det är i och för sig inte förvånande att Tuomioja uttalar sig som han gör.
(Det är via statens investeringsbolag Solidium som finska staten är ägare i Nordea.)
Det har upprepats så många gånger att bosättningarna är olagliga att i princip alla tror på det.
Men det enkla faktum att judarna i stadgarna för Palestina mandatet uppmuntras till och får rätt att bosätta sig på Palestinamandatets området gör saken mycket enkel: Internationell lag ger dem rätt att bo där.
Att ledande politiker och media nonchalerar detta eller saknar förmåga att ta till sig uppenbara fakta  stärker inte förtroendet för någondera.
När jag läste några artiklar om Danske Banks svartlistning av israeliska banker och Nordeas utredning om att eventuellt gå samma väg stötte jag på en FNB - TT artikel i HBL där samma lögn igen upprepades: "Israels bosättningar på ockuperad mark...är illegala enligt internationell rätt."
Jag skrev en insändare för att protestera mot denna felaktiga beskrivning (texten längst ner).
Insändaren togs inte in och redaktionen har ju rätt att välja vad man publicerar så det är inte mycket att säga om det.
Debattredaktören och jag växlade ändå några e-postmeddelanden med varandra och det var några saker som jag i min barnslighet förundrade mig över.
På tidningen vekar man vara trött på att det finns människor som vill komma med rättelser, försvara Israel eller ta fram synpunkter som talar till Israels fördel. "... det blir alltid ett jädrans ståhej när Israel "oförskyllt" beskylls för något...judarna kan stå på sig utan att de varje gång behöver hjälp av dessa rättelser på debattsidan."
Min barnsliga, naiva bild av professionella journalister har varit att de vill förmedla en så sanningsenlig och saklig bild av händelser som möjligt.
 Om så vore fallet borde väl deras irritation inte rikta sig mot dem som vill rätta till fel utan mot att det förekommer så många fel i texter producerade av journalister.
Om journalisterna skulle utföra sitt arbete väl skulle varken judarna eller andra behöva stå på sig och komma med rättelser.
(På tal om olagliga bosättningar, det finns bosättningar som är olagliga och inte fått bygglov av myndigheterna men det är nog inte dem som Tuomioja och andra syftar på.)
Se också:
Judar som bosättare 1/3

Den opublicerade insändaren:
Israels rätt till bosättningar
I HBL 4.2. kan man läsa följande i en FNB-TT notis: "Israels bosättningar på ockuperad mark...är illegala enligt internationell rätt."
Detta är ett falskt påstående och det blir ingen sanning trots att det upprepas gång på gång.
Enligt bindande internationella avtal från San Remo konferensen och i stadgarna för Palestinamandatet ges judarna rätt att bosätta sig i området ifråga. Detta är fakta och internationell rätt trots att de flesta väljer att strunta i det.
U.S. Undersecretary of State, Eugene W.Rostow efter Sexdagarskriget:
"Den judiska rätten till bosättning i Palestina väster om Jordanfloden, det vill säga i Israel, på Västbanken och i Jerusalem är oantastlig. Denna rätt har aldrig avslutats och kan inte sägas upp annat än genom en erkänd fred mellan Israel och dess grannar. Det finns ingen efterföljande rättsligt bindande instrument avseende territoriet i fråga som har upphävt denna rättighet för judisk bosättning."

Inga kommentarer: