söndag 9 mars 2014

Israel och vattenfrågan

En av anklagelserna som återkommande riktas mot Israel är att de stjäl av de vattenresurser som egentligen är palestiniernas.
Liksom de flesta av anklagelserna mot Israel har inte heller detta påstående mycket sanning i sig.
Svensk Israel Information har publicerat en artikel som behandlar vattenfrågan. Läs och lär!

Sanningen bakom det palestinska vattenförtalet - Haim Gvirtzman

Prof. Haim Gvirtzman är professor i Hydrologi vid Institutet för Geovetenskap vid Hebreiska Universitetet och medlem i Israels Vattenmyndighets Råd (Israel Water Authority Council). Han är också rådgivare till den Israelisk – Palestinska Myndighetens Förenade Vattenkommitté (the Israel-PA Joint Water Committee).
Publicerad av Begin-Sadat Centret för strategiska studier 24 februari 2014. The Truth Behind the Palestinian Water Libels – BESA Center Perspectives Paper No. 238. Svensk översättning Irene Altschul.

" En betydande offentlig debatt har utlösts av påståendet, ifrån EU-parlamentets President Martin Schulz, att mängden vatten, tillgänglig för den genomsnittlige israelen, orättvist överträffar mängden vatten tillgänglig för den genomsnittlige palestiniern.

Den viktigaste frågan, som borde diskuteras – och som inte har blivit tillräckligt analyserad – är: Vad är det som orsakar problemet med den palestinska vattentillgången?..."

Inga kommentarer: