torsdag 12 juni 2014

Vem bär ansvaret för raketattacker från Gaza?

Igår sköts en raket från Gaza mot Israel. I natt svarade israeliskt flyg på attacken.
Eftersom palestinierna nu har en gemensam regering säger Israel att de anser att Abbas också är ansvarig för händelserna i Gaza.
Abbas har visserligen fördömt raketbeskjutningen men eftersom han säger att det nya regeringen godkänner alla tidigare avtal med Israel är det regeringens skyldighet att avväpna alla väpnade grupper inklusive Hamas.
Några tecken på att något sådant ens skulle planeras har inte synts till.Faktum är väl att Abbas och regeringen inte har makt att göra det. Det enda Abbas kan göra är att ge tomma löften.

För USA verkar det här inte vara något problem.USA fördömer naturligtvis raketattacken från Gaza men konstaterar att det i praktiken är Hamas som kontrollerar Gaza. Det är visserligen sant men vad har det då för praktisk betydelse att Hamas stöder den nya samlingsregeringen men inte underställer sig dess beslut?
En fråga som en reporter ställde till USA:s talesman Psaki beskriver läget:
"Hur många fler raketattacker måste det komma innan USA bestämmer sig för att samarbetet med den nya palestinska regeringen var ett misstag?"
US: Palestinian Authority not liable for Wednesday’s Gaza rocket strike on Israel 

Uppdaterad:
Abbas fördömer också Israels flygattack där en terrorist,  Mahmed Awwar, som varit inblandad i flera raketattacker de senaste månaderna dödades.
Abbas anklagar Israel för det eskalerande våldet i regionen, det gör han/man vanligtvis när Israel slår tillbaka och försvarar sig.
Abbas accuses Israel of 'pulling region into violence' following Gaza airstrike

Inga kommentarer: