tisdag 12 augusti 2014

Vinklade nyheter föder judehat

Insändare i Österbottens Tidning 12.08.

Vinklade nyheter föder judehat
Jag får allt svårare att motivera för mig själv varför jag understöder Österbottens Tidning med min prenumeration. Efter att den senaste månaden noggrant ha följt med tidningens rapportering om Gazakonflikten anser jag det närmast vara omoraliskt att prenumerera.
För en tid sedan dömdes gratistidningen Magneettimedia till böter för hets mot folkgrupp efter att ha publicerat artiklar med konspirationsteorier och lögner om judarna.Magneettimedia var känd för att publicera fantasifulla artiklar om olika ämnen. Knappast någon såg tidningen som en seriös nyhetsförmedlare.
ÖT vill däremot ge bild av sig att leverera läsarna tillförlitliga nyheter och läsarna förväntar sig också detta.
Därför får ÖT:s vinklade nyhetsförmedling den senaste månaden betydligt allvarligare konsekvenser för människors attityder till Israel och judarna än Magneettimedias fantasier.
Judehatet i Europa är idag på en nivå man inte sett sedan 1930-talet och människor väljer att visa sitt hat mot Israel genom att ge sig på judar som råkar finnas i närheten.
ÖT har totalt fokuserat på de civila dödsoffren i Gaza och Israels attacker. Den andra krigförande parten Hamas  som dagligen skjutit hundratals raketer mot israeliska städer ( en krigsförbrytelse) verkar inte existera, inte heller lidandet på den israeliska sidan.
Långt ifrån alla krig kan beskrivas som en strid mellan gott och ont. Kriget mellan Israel och Hamas är däremot ett sådant krig. Israel kämpar för att beskydda sina medborgare och för värderingar som vi i västvärlden håller högt: demokrati och mänskliga rättigheter.
Hamas är en terroristorganisation som förespråkar mord på judar och för ett religionskrig mot dem, förtrycker den egna befolkningen och motsätter sig fredsförhandlingar.
I krig dödas människor, också oskyldiga civila. Misstag sker och får förödande konsekvenser.Israel försöker skydda civila, Hamas attackerar civila och använder dem som sköldar.
Som en jämförelse: När NATO bombade Jugoslavien under 3 månader 1999 dödades enligt Wikipedia  över 2000 civila, 300 skolor och 20 sjukhus förstördes och 40.000 hem skadades eller förstördes. Det var alltså USA och flera europeiska stater som stod för den operationen.
I Irak dödas över 5000 civila varje månad,dessa människor skapar inga dagliga rubriker i våra tidningar. Varför? Kanske för att man inte kan anklaga Israel för dödandet?
Den här informationen förmedlas inte till läsarna utan man målar upp en bild där Israel, ond och hänsynslös, dödar palestinska barn. En bild som tyvärr alltför mycket påminner om de klassiska lögnerna om judar som förgiftar brunnar och dödar kristna barn för att äta deras blod.
ÖT försvarar sig med att man bara för vidare information från nyhetsbyråerna, men det jag här kritiserar, är ÖT:s rubriksättning och val av citat. Saker som ÖT självständigt påverkar och som tyvärr hjälper till att öka hatet mot Israel och judarna i allmänhet.
Daniel Brunell
Karleby

1 kommentar:

Anonym sa...

Och i övriga världen förmedlas faktiskt nyheter med information från båda sidor, och även bilder och videoklipp av raketer som skjuts upp bakom ryggen på journalister. Det betyder alltså att Hamas inte drar sig ens för att använda journalister som mänskliga sköldar. Förutom kvinnor och barn.

Men att rapportera sådant skulle avslöja att skäl saknas för ett ensidigt ställningstagande till förmån för den ensidiga rapporteringen från nyhetsbyråerna.

ATt rapportera åtminste trycket mot journaliusterna, dvs lite kollegiala ryggdunkningar, skulle faktiskt inte vara helt osakligt i det ensidiga propagandakrig som så många gör sig delaktiga i genom att passivt acceptera nyhetsbyråernas selektiva rapportering. Man kan faktiskt själv aktivera sig och söka, och när man finner (för det finns gott om material), välja mindre ensidigt.

Man behöver inte ens veta om man fått korrekt information för att veta om ensidig information är ensidig, vilket nästan helt säkert medför att en totalt sett felaktig bild målas upp för läsarna.

Och förra gången man lät judehatet spridas fritt blev massorna som galna. Och konsekvenserna blev följakligen oöverskådliga.

// Rolf Lampa