tisdag 2 september 2014

"Freden i Mellanöstern hotas av judarnas byggande"

När judar planerar att bygga något i sitt urgamla hemland väcker det motstånd över hela världen.
Israel ändrade i söndags status för ett 400 hektar (1000x4000m) stort landområde nära Betlehem så att det blir möjligt att planera området och möjligtvis bygga den femte israeliska staden på  det som allmänt kallas västbanken men som historiskt sett är Judéen och Samarien.
USA fördömer tilltaget och kräver att Israel återtar sitt beslut, likaså FN.
EU instämmer i  fördömmandet och säger att man inte kommer att godkänna några förändringar i 1967-års gränser och upprepar mantrat att bosättningarna är illegala och ett hinder för freden.
Det finns ingen gräns från före 1967, bara en vapenstilleståndslinje mellan Israel och Jordanien och den sägs det uttryckligen i vapenstilleståndsavtalet att inte skall ha någon betydelse för var en framtida gräns skall dras. Tyvärr verkar EU inte bry sig om ingångna avtal.
Påståendet att bosättningarna är illegala och ett hinder för freden har inte heller mycket med verkligheten att göra. Judarna har enligt internationella avtal rätt att bygga och bo i området, de har alltid gjort det, och under tiden som det inte fanns någon judisk bosättning i området (mellan 1948-1967) var det inte fred mellan Israel och araberna.
För de palestinska araberna företrädda av PLO, Fatah och Hamas är det inte bosättningarna i Judéen och Samarien som är ett hinder för freden utan den judiska staten Israel, men det här tycks vara för svårt för ledarna i EU att fatta.

US officially calls on Israel to reverse land appropriation 


Inga kommentarer: