tisdag 28 oktober 2014

Judehat förr och nu


Jag bläddrade för några dagar sedan i en bok som behandlade judarnas historia i Europa. Under de senaste tusen åren har judarna förföljts och fördrivits från de flesta länderna i Europa: England, Spanien, Portugal, Frankrike, Tyskland...
Det har alltid hittats orsaker till varför judarna måste fördrivas från sina hem och drivkraften har varit judehatet, antisemitismen.
Idag bor den största koncentrationen av judar i den egna staten Israel. Där bygger de upp sitt eget land på ett område som de fått till arvedel av Gud  och på samma område har världens nationer genom internationella avtal uppmanat dem att återupprätta sin stat.
Men judehatet finns kvar.
På samma sätt som judarna fördrevs från plats efter plats i Europa vill man nu fördriva dem från deras eget hemland.
När judarna bygger i Jerusalem, Judéen och Samarien fördömer omvärlden dem. Man ljuger och säger att det strider mot internationell rätt och att det är ett hinder för en fredlig utveckling i området.
Sanningen är den att de som vill förhindra judarna att bygga i sitt eget land är ett hinder för freden och de sätter sig upp mot både Guds och människors löften till judarna.
Det måste sägas rakt ut: Det är samma judehat som under historien fördrivit judarna från deras hem i Europa som nu vill förhindra dem att bygga och bo i sitt eget land.


Premiärminister Netanyahu säger det ganska bra: "Vi byggde i Jerusalem, vi bygger i Jerusalem och vi kommer att fortsätta att bygga i Jerusalem.
Jag hörde påståenden att vårt byggande i  judiska områden i Jerusalem gör fred mera avlägsen, men det är själva kritiken som gör freden mera avlägsen. Kritiken är verklighetsfrämmande och föder falska  palestinska förhoppningar."
Netanyahu goes toe-to-toe with US, EU over criticism of Jerusalem construction



Inga kommentarer: