tisdag 17 november 2015

Ännu om medias olika reaktioner på terror i Europa och Israel

Henrik Othman behandlar i dagens ledare i Österbottens Tidning terrorattacken i Paris och dess följder. Jag kan inte låta bli att ännu peka på hur annorlunda media reagerar när en terrorattack utförs i Europa i stället för i Israel.
Terrorattacken beskrivs som besinningslös och omvärlden är chockad och känner med de anhöriga.
Inga som helst anklagelser riktas mot Frankrike och inga uppmaningar till alla parter att visa återhållsamhet för att bryta våldsspiralen.
Inga fördömanden av Frankrikes hämndaktioner med flygbombningar tusentals kilometer från franskt territorium.
De som följer med nyheterna vet att när Israel utsätts för terrorattacker är det så omvärlden reagerar.

Som en följd av denna enda attack skriver Othman att gränskontrollerna antagligen kommer att öka och konstaterar att "gränskontroller är i sig ett lågt pris för ökad säkerhet".
Varför tillämpas inte samma tankesätt när det gäller Israel? Israel har inte utsatts för en (1) terrorattack utan för tusentals under tiotals år. Ändå ger media vanligtvis bilden av israeliska gränskontroller som något ont, som ett straff riktat mot palestinierna eller rasism. Varför inte helt enkelt hålla sig till sanningen och förmedla fakta, gränskontrollerna är ett billigt pris för ökad säkerhet, också i Israel.

Sorglig men också väldigt talande (eftersom det man inte skriver ibland säger mer än det man skriver)  är Othmans avslutning där han räknar upp terrorattacker som inträffat i Europa och USA samt Irak, Afghanistan, Syrien, Libanon och Kenya men inte nämner Israel och judarna som utsatts för terrorattacker i snart hundra år.
Citat: "Terrorattacken var ett skott mot Europas hjärta­ och kommer att ihågkommas vid sidan av ­attackerna mot World Trade Center 2001, Madrid­ 2004, London 2005, Paris i januari och så vidare. Men vem minns alla de tusentals som fallit offer för bombdåd i Irak, Afghanistan, Syrien, Libanon ­etcetera under samma period? Hur många minns ­attacken mot universitetet Garissa i Kenya i april i år som dödade minst 147 människor, främst studerande?"

IS drivs av maktbegär (Österbottens Tidning)
"I vår sorg över offren i Paris ska vi minnas att de inte är ensamma."

Inga kommentarer: