torsdag 30 november 2017

Granatattack från Gaza mot Israel

Åtminstone ett tiotal granater sköts idag från Gaza mot Israel. Israel har besvarat attacken och med flyg och pansarvagnsbeskjutning angripit fyra mål i Gaza. Två av målen tillhörde Hamas och två Islamsk Jihad som utförde granatattacken.
Det är exakt en månad sedan Israel förstörde en av Islamsk Jihads tunnlar som sträckte sig in på israeliskt territorium och granatattacken ses i Israel som en hämndaktion av Islamsk Jihad.
Det att Hamas inte längre kunde eller ville stoppa Islamsk Jihad från att utföra attacken kan också tolkas som att Hamas nu konstaterat att försoningsavtalet som man kommit överens om med Fatah inte kommer att förverkligas.
De palestinska myndigheterna borde enligt överenskommelsen från oktober ta över kontrollen av Gaza i morgon den första december. Nu har Hamas och palestinska myndigheten (Fatah) bett Egypten om att övertagandet skall skjutas fram till 10 december.
Både parterna har under de senaste dagarna anklagat varandra för att inte följa överenskommelsen.
Senaste vecka höll parterna ett möte i Kairo som inte gav några konkreta resultat och en talesman för Hamas betecknade mötet som meningslöst.
Azzam al-Ahmad som leder Fatahs delegation i förhandlingarna med Hamas sade i en intervju tidigare i veckan att det är Iran som är huvudorsaken till att splittringen mellan Hamas och Fatah fortgår. Al-Ahmad sade att det ser ut som om Irans stöd till Hamas skulle vara beroende av att splittringen fortsätter.

Det ser alltså inte vidare hoppfullt ut för befolkningen i Gaza. Kriget mot Israel och mellan rivaliserande palestinska grupper verkar gå före allt annat.

Palestinians fire shells at troops on Gaza border; IDF retaliates

HAMAS AND FATAH ASK EGYPT TO POSTPONE TRANSFER OF RESPONSIBILITY FOR GAZA

HAMAS, PA UNITY APPEARS TO FOUNDER

Senior Fatah official: Iran the key source of Palestinian division

Gaza handover delay raises fresh doubts over Palestinian unity deal (The Times of Israel)
Ghassan Khatib, a former Palestinian Authority minister, said he doubted a true handover could occur by the target date, though partial progress may allow the factions to keep the accord alive.

“This decision (to delay) was taken under pressure from the Egyptian delegation,” he said.

“The Egyptian delegation wants success, so they suggested 10 days and promised to continue their presence there and to put pressure on the two sides. I personally doubt that they can solve all those issues quickly.”

Inga kommentarer: