tisdag 19 december 2017

FN:s råd för mänskliga rättigheter är chockad bara när Israel kan utpekas som skyldig

Bland alla de personer som under veckan dött i oroligheter värden över väljer chefen för FN:s råd för mänskliga rättigheter  Zeid Ra’ad Al Hussein att lyfta fram den rullstolsbundna palestiniern Ibrahim Abu Thurayeh från Gaza som dödades under protester vid gränsen till Israel.
Zeid Ra’ad Al Hussein säger det var en hänsynslös gärning och att han är chockad samtidigt som han ger USA:s president Trump skulden för händelsen.
Uttalandet är helt i linje med rådets linje. Allting är Israels fel, i det här fallet också USA:s, de som startar oroligheter är oskyldiga, de som deltar i oroligheter, i det här fallet demonstranter som attackerade gränsen till Israel är oskyldiga och de som för en rörelsehindrad person till stridslinjen är oskyldiga. Varför? Därför att palestinier alltid är oskyldiga vilka brott de än utför.
Israel har försökt göra en utredning för att klarlägga hur Ibrahim dog. De säger att han inte var måltavla, ingen eldgivning var medvetet riktad mot honom. I det våldsamma protesterna vid gränsen deltog ca 3500 personer. De palestinska myndigheterna har vägrat ge ut några uppgifter om Ibrahims skador, därför är det också svårt att göra en noggrann undersökning säger IDF.

Som jämförelse kan sägas att Zeid Ra’ad Al Hussein talesman i en rapport säger att vi är djupt oroade över att  mer än 130 civila dödats i Jemen de senaste veckorna. Inte chockad trots att flera av dem som dödades befann sig på ett sjukhus som bombades.
De 8 personer som dödades av en bomb i en kyrka i Pakistan i söndags hittar jag inte några uppgifter om att  Zeid Ra’ad Al Hussein överhuvudtaget skulle ha reagerat på. De döda satt kanske inte i rullstol men i en kyrka...
Så det är tydligen bara när Israel kan utpekas som skyldig som man kan bli chockad och kräver utredningar.

UN slams ‘shocking’ killing of double amputee Gazan protester

UN rights chief denounces Israeli forces’ shooting of man in wheelchair

Inga kommentarer: