söndag 10 december 2017

Jerusalem erkännandet ur en forskares synvinkel

En av de mer sansade kommentarerna till Trumps erkännande av Jerusalem finns i tidningen "Kirkko ja kaupunki". Det är äldre forskaren vid Finlands utrikespolitiska institut Olli Ruohonmäki som intervjuas.

Texten är på finska men han säger bl.a. :
- Trump har rätt i att fredsprocessen redan länge stampat på stället och han ställer sig kritiskt till dem som säger att detta skulle vara ett bakslag för fredsprocessen
- Det att t.ex. Saudiarabien fördömer erkännandet behöver alls inte betyda att det är kungahusets åsikt utan det är ett uttalande man måste göra för folket på gatan.
- Hotet från Iran är i dagens läge ett betydligt större problem än Israel- Palestina frågan och när det gäller Iran så har Israel och flera arabländer i det tysta ett samarbete.
- Alltid när något händer ordnas det demonstrationer och protester på västbanken och i Gaza det är det normala.
- Trumps erkännande kan också ses som ett svar på UNESCO:s resolution där Tempelberget i Jerusalem endast nämns som en islamsk helig plats. UNESCO:s resolution var skamlig och grundades sig inte på fakta, säger Ruohonmäki.
- Det är ett exempel på dubbelmoral att när Sverige ensidigt erkände den palestinska staten 2014 så  betraktades inte det som någon dödsstöt mot fredsprocessen men när Trump anser att Israel har rätt att bestämma vilken stad som är deras huvudstad så väcker det starka reaktioner.
- Den palestinska regeringen fungerar de facto i Ramallah och östra Jerusalem har för dem ett rent symbolvärde.

Tutkija: Iran horjuttaa Lähi-idän rauhaa enemmän kuin kysymys Jerusalemista

Inga kommentarer: