söndag 10 december 2017

Jerusalem i Österbottens Tidning (kommentar till ledare)

Lokaltidningen ägnade dagens ledare åt erkännandet av Jerusalem som Israels huvudstad. Ledaren upprepar vad många andra sagt. Erkännandet är ett hot mot freden, världen blir osäkrare och allt är Trumps fel.
I resonemanget finns ett grundläggande fel. Trump har erkänt ett faktum, Jerusalem är Israels huvudstad och han har också med eftertryck påpekat vikten av förhandlingar för att uppnå fred. Trump har inte gjort världen osäkrare men det tycks vara otroligt lätt att skylla på honom och blunda för vem det är som gör världen osäkrare.
De oroligheter som uppstått har inte beordrats av Trump. Det är olika palestinska ledare som uppmanat till protester och våldshandlingar. Det är också de som bär ansvaret, inte USA.
Men det här är något som de flesta vägrar inse därför att våldet får aldrig skyllas på palestinierna, de är bara oskyldiga offer och skall så förbli.
Är det också Trumps fel att muslimska demonstranter i Malmö hotar med knivdåd mot judar och brandbomber kastas mot synagogan i Göteborg? Finns det någon som vågar peka ut dem som på riktigt är ansvariga?

 Hoten är skrämmande, på sikt vågar vi inte visa vilka vi är

Tre män anhållna efter brandattack mot synagoga

I ledaren liksom i en faktaruta för nån dag sedan har man lanserat ett för mig nytt uttryck: "Jerusalem har varit omstritt i årtusenden". Jag måste medge att jag inte vet vad man syftar på men nog vad man antagligen syftar till. Det skall säkert vara något slags motdrag till faktumet att Jerusalem varit Israels huvudstad i årtusenden och ifrågasätta detta påstående.
Jerusalem har varit utsatt för krig i årtusenden, dess geografiska läge gör att arméer från öst och från väst dragit fram över den MEN dess status som judarnas huvudstad har inte ifrågasatts, inget annat land eller folk har valt den till huvudstad. Så påståendet att Jerusalem varit omstritt i årtusenden är helt irrelevant och kan bara ha som syfte att ge bilden av att det på något sätt skulle vara oklart vems huvudstad Jerusalem egentligen är.


Inga kommentarer: