tisdag 16 januari 2018

Varför är Abbas ursinnig på USA och Trump?

Varför är Mahmoud Abbas så arg på president Trump att han förbannar honom offentligt? Vad har Trump gjort för att förtjäna detta?
Svaret är enklare än man kanske först skulle tro. Trump har sagt sanningen! Abbas bygger hela tanken på en palestinsk stat på lögner och han kan tydligen inte tåla att någon säger sanningen.
Omvärlden har länge spelat med och accepterat Abbas lögner utan att opponera sig, men när Trump skilde sig ur mängden och erkände faktumet att Jerusalem är Israels huvudstad tappade Abbas fattningen. Sanningen får inte erkännas!

Trumps erkännande av Jerusalem ändrar inte på några förutsättningar för fortsatta fredsförhandlingar. Ingenting förändras i Israel, Jerusalem eller Ramallah. I vilken stad USA:s ambassad befinner sig förändrar inte förutsättningarna för  förhandlingar.
Abbas upprepade anklagelser om att Trumps erkännande omöjliggör fortsatta förhandlingar bygger på ... ingenting.

När man läser vad som står i Trumps officiella tillkännagivande och vad han säger i sitt tal kan man konstatera att han erkänner att Jerusalem är Israels huvudstad men samtidigt säger klart och tydligt att de specifika gränser för suveränitet i Jerusalem är mycket känsliga och föremål för fortsatta förhandlingar.
Trump säger också att han stöder status quo på Tempelberget. Alltså ingen förändring där.
Trump vill se fortsatta förhandlingar och är beredd att stöda en tvåstatslösning om det är det parterna kommer överens om.

Om Abbas tänker sig att Israel skall finnas kvar som judarnas hemland med Jerusalem som huvudstad och staten Palestina skall grundas bredvid Israel, möjligtvis med östra Jerusalem som huvudstad, vad är problemet?
Trump vill ju ha fortsatta förhandlingar, en tvåstatslösning är han beredda att stöda och gränserna är något man måste förhandla om.

Men, det är inte Trump som är problemet det är sanningen.

Israels premiärminister Netanyahu har sagt att Abbas senaste uttalanden kommer att göra det lättare för honom att få övriga ledare att förstå att med Abbas inställning är det omöjligt att skapa fred. Abbas är inte beredd att erkänna några som helst gränser för en judisk stat.

Jag delar inte Netanyahus optimism.När man måste välja mellan sanning och lögn har det visat sig att allt för många är beredda att välja lögnen.

Inga kommentarer: